Kicsit összefoglalnám az elmúlt közel fél év tapasztalatát a QWERTY-vel és egyéb hardveres billentyűzetekkel kapcsolatban.
Nekem még QWERTY kiosztású ap.unk viszont már QWERTZ kiosztással érkezett a PDA. Ezen kívül néhány eltérés még található a két eszköz között. Még az én PDA-on a jobb oldali FN mellett a kereső gomb található addig apunál a perjel. Ő a keresést a FN+SYM billentyűzettel tudja elővarázsolni, ami kicsit visszalépés az egygombos megvalósításhoz képest. A másodlagos billentyűk teljesen eltérnek egymástól, viszont ha felrakjuk az AnySoft-ot akkor a QWERTY-nek megfelelő kiosztást veszi figyelembe. Ez igen csak zavaró lehet annak, aki nem tud vakon írni, illetve akinek nincs alapja, amivel összehasonlíthatja, hogy milyen karakter hol található. Az AnySoft egyébként azért kell, hogy mikor ékezetes betűt akarunk írni akkor elég legyen a hardveres billentyű többszöri megnyomása ne kelljen a képernyőt még tapizni pluszba.
Sajnos negatívumként meg kell említeni, hogy az “F” és “J” betűket jelölő pontok alig érezhetők. Néha olyan érzés mintha valami kis piszok aláment volna. Nem elég karakának.
A 4 soros kiosztás nagyon el van találva. A gombok megfelelő távolságra vannak (se nem kevés, se nem sok) pont kézre esik minden egyes gomb. Anyaghasználat terén is a HTC felső kategóriás minőségét kapjuk vissza.
Rengeteget használom a billentyűzetet és még most sem kopott le egyetlen betű sem. Mindkét oldalra kapunk egy FN billentyűt, aminek köszönhetően akadás mentesen tudunk gépelni, mert a gépelési területtel ellenkező oldalon mindig kézre fog esni a másik funkció billentyű, ha szükség van rá. Jobb alsó sarokba kapunk két makró gombot, amit saját szánk íze szerint definiálhatunk, hogy mit tegyenek. Zárójelbe jegyezném meg, hogy van rá lehetőség, hogy saját billentyűkombinációt állítsunk be egyes programokhoz. A Ctrl billentyűt tulajdonképpen a Trackpad helyettesíti, és ezzel lehet navigálni a szövegben is. Véleményem szerint egy kicsit lehetne nagyobb is, mert bőven elfér és a Design-t sem rontaná.
Abban szerintem megegyezhetünk, hogy a “Z” alakú zsannérral amiről a nevét is kapta, HTC-től elég Innovatív megoldás. A billentyűzet úgy jön elő, hogy "Z" alakban kinyílik a teteje, majd visszasimul az alatta elhelyezkedő QWERTY-re kicsit feljebb a képernyő.
A még korai tesztekben firtatott nyitómechanika bizonyított pozitív értelemben. A zsanér teszi a dolgát stabilan. Nem hajlítódik el nem fáradt el. Ritkán esik meg, hogy véletlen kinyílik. Apu lényegesen kevesebbet használja a hardveres billentyűt, mint én ezért neki kicsit darabosan nyitódik ki. Vagy ki van nyitva vagy össze van csukva. Az enyém mivel be van járatva rendesen ezért szépen fokozatosan nyílik. Ami apunál észlelhető az eleinte nekem is megvolt, de a használattal együtt bejáródik.
Természetesen, amik a Youtube-on keringenek videók nem fake-ek. Csak éppen olyan élethelyzetet nem tudok elképzelni mikor valaki úgy, fogja meg vagy használja a PDA-t hogy a szerkezet kinyíljon mint a videókon.
Ami nem közvetlen a QWERTY-hez tartozik, de fizikai gomb az a Felvesz/Lerak gomb. Vagyis azoknak a hiánya.
A Kamera gomb számomra borzalmas. Nem is esik kézre, mert a PDA 180 grammos súlyának köszönhetően elég nehézkes egy kézben két ujjal megtartani nemhogy még benyomni is. Szerintem az érzékenysége az elhelyezését is felülmúlja. Tulajdonképpen nem is használom. Kiraktam a Kamera ikonját a Today-re ha gyorsan kellene, mert ha a hardveres billentyűn múlik, akkor fél napot is elvacakolhatok, hogy sikerüljön elindítani a programot.
A bekapcsoló gomb egyszerű megfelelően érzékeny és kézre esik
Itt találhattok néhány fotót a két PDA billentyűzetéről
You are not allowed to view links.
Register or
Login