2024, 04 28, 09:35:07
Samsung F.A.Q.

Szerző Téma: FAQ 2.0  (Megtekintve 15780 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető slevai

  • TOPIKGAZDA
  • ****
  • Hozzászólások: 2089
  • Nem: Férfi
  • PDA: ASUS Zenfone 4, 5, Apple iPad Air
FAQ 2.0
« Dátum: 2011, 12 15, 15:53:30 »
SAMSUNG Galaxy 3 FAQ 2.0

Ez a leírás azért készül, hogy akik esetleg nem PDA-val a kezükben születtek, azok is kaphassanak olyan leírásokat a kis Galaxy 3-hoz, amivel egy kicsit felpörgethetik, vagy csak szimplán kedvükre formálhatják a készüléküket. A már meglévő You are not allowed to view links. Register or Login kicsit másképp közelíti meg a dolgokat (köszönet érte rondzsy89-nek :ok: ) , a FAQ 2.0-val arra szeretnék törekedni, hogy érthető magyar leírásokat tartalmazzon.

Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy az itt található leírások segítségével használhatóbbá tehetjük a készülékünket, ugyanakkor mindig meg van az esélye annak, hogy valami balul sül el, és a készülékünkből tégla lesz!

A módosításokat tehát mindenki csak saját felelősségére végezze!

Azért nem kell megijedni, ha mindent a leírásoknak megfelelően teszünk, és betartjuk azokat, nem lehet gond! A leírások elkészítése előtt mindent személyesen kipróbáltam!


Az első és talán legfontosabb kérdés amikor valaki komolyabban bele szeretne nyúlni a telefonba, hogy 'Mi lesz a garanciával?'. Nos alapvetően ez csak rajtunk múlik :) A nem hivatalos romfrissítés és rootolás garanciavesztést okoz, azonban van mód a gyári állapot teljes visszaállítására! :ok:
Mivel sokan ettől a dologtól tartanak a legjobban, így kezdjük ezzel:



Gyári állapot visszaállítása

Itt és más fórumokon is sokat kerestem a megoldást, hogyan is állíthatjuk vissza a gyári rendszert úgy, hogy a szerviz ne vegyen észre semmit a különböző mókolásokból. A tapasztalatok alapján, ha valaki visszaállítja az eredeti romverzióját, a szerviz elfogadja és nem dobja vissza a készüléket, viszont a KIES ilyenkor még nem feltétlenül ismeri fel a telefonunkat, ugyanis a főzött romok felrakásakor a fájlrendszerünk megváltozik, és ezt egy egyszerű romfrissítéssel nem mindig tudjuk orvosolni. Leírom nekem hogyan is sikerült.

A legfontosabb rész, a szolgáltatónk eredeti romverziójának letöltése: (amennyiben valamelyik link nem él, jelezd nekem és feltöltöm újra)

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login (nincs benne data.rfs)
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Mint ahogy írtam, mások tapasztalatai alapján csináltam meg a dolgot, előfordulhat, hogy fölösleges folyamatokat is tartalmaz a leírás, de nekem így működött:

  • Töltsük le a legfrissebb 2.1-es romot, a I5800XXJK1-t, majd ODIN segítségével flasheljük a készülékre (a mikéntjéről később)
  • Ha megvan, jöhet a I5800XXJPF rom, ezt is rakjuk fel ODIN-nal.
  • Ha ezzel is megvagyunk, töltsük le a szolgáltatónk szerinti romverziót, amit szintén ODIN-nal kell felraknunk. Fontos, hogy az ODIN-ban kattintsuk be a 'Debug Only' részt, és a megjelent lehetőségek közül kattintsuk be a 'PDA Format' részt. Így frissítés előtt teljesen formázza a készüléket (ne ijedjünk meg, a frissítés kezdetekor eltűnik pár pillanatra a Download mód, és újraindul a készülék, de aztán folytatja tovább).
  • Ha a frissítés lefutott, a készülék elindult, készen van a teljesen gyári Galaxy 3-asunk, amit a KIES is felismer! :taps:

Nálam ezzel a módszerrel tökéletesen működött a dolog, ahogy csatlakoztattam a készüléket, a KIES már fel is ajánlotta, hogy van elérhető szoftverfrissítés a telefonhoz. (Előfordulhat, hogy az is elég, ha csak a szolgáltatói romot rakjuk fel, bekattintva a PDA Format részt, de ezt még nem tudtam kipróbálni. Ha valaki kipróbálta, kérem jelezzen :ima: )



Romfrissítés

Romverziónk frissítésével használhatóbbá tehetjük a készülékünket. Tehetünk fel frissebb gyári romot (ha például a KIES-en keresztül nem sikerül frissítenünk), vagy tehetünk fel főzött romokat is, a folyamat mindkét esetben ugyanúgy néz ki (főzött romoknál sok esetben szükséges még az ODIN-nal való frissítés után recoveryből is tovább frissítenünk, hozzá tartozó leírás lejjebb)

  • Telepítsük fel a  KIES-t a PC-re (driverek miatt szükséges)
  • Mentsünk le minden adatot a készülékről, ugyanis a frissítés folyamán minden személyes adat törlődik.
  • Töltsük le a szükséges romot a PC-re, valamint a frissítéshez szükséges fájlokat (Odin, OPS file).  A letöltött        rom 2 féle lehet: vagy 1 db .tar kiterjesztésű fájlt kapunk, vagy pedig 4 (esetleg 3db) .md5 kiterjesztésű fájlt.
  • Kapcsoljuk ki a telefont, és vegyük ki belőle a SIM és SD kártyát.
  • Indítsuk el az Odint-t Rendszergazdaként (jobb gomb – futtatás rendszergazdaként). Ha első alkalommal frissítünk, tallózzuk be az OPS fájlt (később ezt már nem kell megtennünk).
  • - Ha a romunk több .md5 fájlt tartalmaz, értelem szerűen mindegyik fájlt a helyére tallózzuk be. Boot, Phone, PDA, CSC (itt megjegyezném, hogy a Boot rész frissítése elhagyható, sőt ajánlott, ugyanis ennél a résznél van a legnagyobb esélye a telefon téglásításának, ha esetleg áramszünet lenne, vagy a PC-nk megzavarodna). Amennyiben a fájlok tallózása közben az ODIN hibával leállna, indítsuk el újra az ODIN-t, majd nyomjunk a 'Reset Files'-ra, és próbáljuk meg betallózni őket más sorrendben. (Türelem, nekem előfordult már hogy 5-6 alkalommal is újra kellett kezdenem :shock: )
    - Ha a romunk egy .tar fájlt tartalmaz, a bal felső részben kattintsuk be a ’One Package’ részt, és tallózuk be a fájlt alul a ’One Package’ részhez.
  • Indítsuk el a telefont Download módban a hangerő le + home + power gomb folyamatos nyomásával, majd kössük össze a telefont a PC-vel.
  • Várjuk meg, amíg az Odinban a bal felső rész besárgul és ad egy port számot, majd nyomjuk meg a Start gombot.
  • A frissítés elég gyorsan lefut, mindössze néhány perc alatt, majd a telefon újraindul. Az első indulás hosszabb lehet, de ha kb. 10 perc alatt sem indul el a készülék, akkor valószínűleg Bootloop-ba futottunk.
  • Ha betöltött a telefon, elkészültünk a frissítéssel, lehúzhatjuk a kábelt. Kapcsoljuk ki a telefont, és rakjuk vissza a SIM kártyát és a memóriakártyát.

Néhány kiegészítés:
  • Amennyiben a készülékünk még teljesen érintetlen, és 2.1-es Android fut rajta (Beállítások/Telefon névjegye/Firmware verzió), előbb fel kell raknunk a I5800XXJPF romot, csak utána fogjunk bele frissebb rom felrakásába!
  • A frissítést a legjobb ha laptopról végezzük, így áramszünet esetén az akku megvéd minket a bajtól. Instabil PC-vel ne is álljunk inkább neki a frissítésnek!
  • SOHA ne használjunk a frissítéshez USB elosztót, vagy hosszabbítót, csak alaplapi USB-be dugjuk a kábelt, még előlapiba sem! Törekedjünk arra, hogy a készülék gyári kábelével frissítsünk!
  • A frissítés során a bootloader rész frissítése a legveszélyesebb (mindössze 1-2 másodperc), ha ekkor áll be valami gubanc, nagy valószínűséggel tégla lesz a készülékünkből. Minden más esetben a baj helyrehozható, amíg van Download módunk.

You are not allowed to view links. Register or Login (ODIN + OPS fájl)
You are not allowed to view links. Register or Login


Root-olás

A root-olás segítségével hozzáférhetünk a telefonunk rendszerfájljaihoz, így komolyabban módosíthatjuk azokat. (Figyelem! Ha valamiben nem vagyunk biztosak, inkább kérdezzünk, ugyanis egy-egy módosítással akár azt is elérhetjük, hogy nem indul el a telefon, és újra kell telepítenünk, viszont ebben az esetben az összes adatunk elveszik!)

  • Ha még nem lenne fent, telepítsük a KIES-t. A legcélszerűbb, ha a root-olást rögtön úgy kezdjük el, hogy előtte kivesszük a SIM és microSD kártyát.
  • Kapcsoljuk be az USB hibakeresést: Beállítások/Alkalmazások/Fejlesztés
  • Töltsük le a You are not allowed to view links. Register or Login fájlt. Csomagoljuk ki, majd kövessük a következő lépéseket. A kicsomagolt mappából indítsuk el a Superoneclick.exe fájlt.
  • Kapcsoljuk ki a telefont és csatlakoztassuk a PC-hez USB kábellel.
    A Superoneclick-ben kattintsunk a ’Root’ gombra. Néhány pillanat múlva megjelenik a ’Waiting for device’ üzenet.
    Ekkor kapcsoljuk be a telefont. A program észlelni fogja a készüléket.
  • Elkezdődik a folyamat, ha a program végzett kapunk egy ablakot, hogy a telefon root-olt.
  • A Root meglétét úgy ellenőrizhetjük, hogy letöltjük  a Marketből a Terminal alkalmazást, indítsuk el, majd írjuk be, hogy ’su’ majd nyomjunk entert. Ha a következő sorban ’#’-t kapunk, a készülékünk rootolt.
Amennyiben a folyamat leállna a 'pushing raceagainstthecage' résznél, próbáluk meg a következőket:
  • Futtassuk a programot rendszergazdaként (jobb gomb, futtatás rendszergazdaként).
  • Kapcsoljuk ki a víruskeresőnket.
  • Válasszunk le minden USB eszközt a PC-ről.
  • Próbáljuk meg újra a folyamatot, a legelejéről.



Élő hátterek engedélyezése (root-olt telefon szükséges hozzá)

  • Töltsük le és csomagoljuk ki az You are not allowed to view links. Register or Login fájlt, majd a kapott mappában lévő fájlokat másoljuk az memóriakártyánk gyökerére.
  • Telepítsük fel a You are not allowed to view links. Register or Login programot a Marketből.
  • Indítsuk el az Terminal Emulatort a készüléken, majd pötyögjük be a következőket (a sorok végén üssünk Enter-t, valamint figyeljünk a kis- és nagybetűkre valamint a szóközökre!)
Kód: You are not allowed to view links. Register or Login
su
mount -o remount,rw,codepage=utf8,vfat,xattr,check=no /dev/stl5 /system
cat /sdcard/LiveWallpapersPicker.apk > /system/app/LiveWallpapersPicker.apk
cat /sdcard/libRS.so > /system/lib/libRS.so
cat /sdcard/librs_jni.so > /system/lib/librs_jni.so
reboot
Újraindulás után, már elérhetőek az élő hátterek :)



SD kártyánk olvasási sebességének javítása

Hozzáteszem, hogy nálam nem javított sokat, mindössze néhány tizedet, de olvasni kimagasló javulásokról! :ok: Természetesen ehhez a művelethez is root jog szükséges.
  • Töltsük le a nekünk tetsző You are not allowed to view links. Register or Login, választhatunk a következő cache méretek közül: 1024, 2048, 3072, 4096. (ajánlott: You are not allowed to view links. Register or Login)
  • Csomagoljuk  ki a .zip fájlt, majd a kapott mappából másoljuk ki a következő fájlt a memóriakártyánkra: SDCardSpeedFix2048KB/system/etc/init.d/77sdcardspeedfix.
  • Indítsuk el a Root Explorer-t (vagy egy hasonló root szintű fájlkezelőt), és másoljuk a '77sdardspeedfix' fájlt a telefonon a következő helyre: /system/etc/init.d/. (Ha nincs 'init.d' mappánk csináljunk egyet.)
  • Indítsuk el a Terminal Emulatort, majd üssük be a következő parancsokat (a sorok végén üssünk Enter-t, valamint figyeljünk a kis- és nagybetűkre valamint a szóközökre!)
Kód: You are not allowed to view links. Register or Login
su
chmod 777 /system/etc/init.d/77sdcardspeedfix
chown 0.0 /system/etc/init.d/77sdcardspeedfix
reboot
Ha a telefon újraindult, készen vagyunk! A kártya olvasási és írási sebességét, többek között az You are not allowed to view links. Register or Login programmal ellenőrizhetjük.
visitors can't see pics , please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login    visitors can't see pics , please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login                                                Sötétben a fehér tehenek is feketék!