Múlt hét végén rászántam magamat ennek az új AlphaUI-s ROM-nak a kipróbálására. Mivel úgy nézett ki, hogy egy darabig nem lesz majd égető szüksége egy közel tökéletes ROM-nak, gondoltam, fussunk neki, egész jó dolgokat írnak róla.
Hááát... Biztos van, aki engem itt már mint a fórum OCK-
ját emleget, de jelentem, ez a feltételezés most megdőlt, hiszen az AlphaUI-s ROM szerintem messze elmarad a 23118 GTX-től.
Talán egy kicsit gyorsabb, legalábbis a bekapcsolás mindenképp hamarabb megtörténik, a rendszer gyorsabban feláll, de ekkor jönnek a problémák.
A látvány alapvetően nem rossz, szép színes lapokat kapunk, a lapok közti váltás viszont nem szép, animáció nem igazán van, és szerintem a kezdőlap is kissé túlzsúfoltra sikeredett.
Az alap képernyőre kidobált mindenféle (szerintem) felesleges okosságot OCK barátunk, innen a négy égtáj felé lehet mozgatni az ujjunkat: jobbra valamiféle naptárat találunk (vagy inkább teendőlista), balra a vezeték nélküli kapcsolatok kapcsolói, lefelé a M2D-ből már ismert programos-parancsikonos okosság (itt lehet még jobbra-balra szambázni, így több ikont tudunk kirakni ide, bár szerintem a főképernyőről valamelyik szélső program lapra eljutni több időt vesz igénybe mint a keresett alkalmazást a Start menüből előhalászni...). Aztán a főképernyőtől felfelé (tehát a főképernyőt lefelé húzva) jön a zene lap. Ez végre nem a windowsos szerencsétlenséggel operál, hanem a Nitrogennel van összekötve, de olyan eszméletlenül buta módon, hogy akármire nyomunk (lejátszás, tekerés...), feldobja a program saját ablakocskáját, így téve teljesen feleslegessé ezt a lapot. Ja és nagyon az se zavarta, hogy az általa ezen a lapon jelzett számról már jópár perce eltekertem, szerinte még mindig azt hallgattam...
Van nekem továbbá egy olyan betegségem, hogy rögtön szaladok a Remove Programs menüponthoz, ahol aztán megnézem, hogy jól látszik-e az a szám a jobb alsó sarokban, ami a szabad belső tárhelynek feleltethető meg. Ez a GTX-ben teljesen rendben volt, a többi 23118-as ROM-nál valahogy nem, és bizony az AlphaUI-nál se jobb a helyzet, a szám eleje ki van takarva. Emlékszem, amikor kezdő winmósként ki voltam akadva, amiért a százegynéhány megás szabad helyből ő csak 16-ot ajánlott fel programok telepítésére. Akkor még nem tudtam, hogy van előtte még pár szám, csak épp (akkor) Anzo ROM-ja nem mutatja a maradék néhány számjegyet elölről.
Hasznos programokból egyébként nincs az a habzsi-dőzsi mint a GTX-nél, bár így nyertünk 30 megányi szabad tárhelyet, ki-ki döntse el magában, melyik a fontosabb, az biztos, hogy nekem rögtön hiányzott néhány alkalmazás.
Ja és amivel végleg elásta magát nálam a cucc: a szerintem rendkívül jó OCK-s (vagy HTC-s, kinek hogyan tetszik) billentyűzettel alapesetben nekem van egy olyan problémám, hogy vibrál, ha nyomkodom. Ezt azonban a billentyűzet beállításainál pillanatok alatt ki lehet kapcsolni. Már ha a billentyűzet beállításai megnyílnak... Na itt bizony nem nyíltak meg, így aztán nem tudtam mit kezdeni a rezgéssel.
És őszintén szólva nem is akartam: negyed óra után nem érdekelt az akksi üzemidő, nem érdekelt a menürendszer, visszasírtam a GTX-et a maga néha lassú, de nagyon jól felépített, programokkal gazdagon ellátott, stabil jellegével (3 hónapja van meg a gép, ebből másfél hónapot ment a GTX-szel minden hiba nélkül, míg korábban legalább hetente kellett egy HR Anzónál és a többieknél).
És nem bántam meg, mivel a számításaim nem jöttek be, és másnap másfél óra GPS-ezést, sok fényképezgetést, SMS-ezést, zenehallgatást és a helység elhelyezkedéséből adódóan gyakori hálózatkeresgélést kellett kibírnia, és bizony röhögve ki is bírta annak ellenére, hogy nem is volt 100%-ra töltve. Úgyhogy nálam még mindig a GTX a nyerő.