Üdv mindenkinek!
Olvasván ezt a fórumot (sokadikat), ahol igen erős pengeváltásokba fajul egy mobil os téma, amit nem értek mért... Nos, én azt hiszem tulajdonomban van a piacon fellelhető és egykor jelen volt majdnem összes OS, s egyiknek sincs olyan közös síkja, ami ezen harcokat alátámasztaná.
Van androidom (4.0.4-es verzió), sokat kellett vele küzdenem, hogy nekem tetszetősre faragjam (ez meg a következő dolog, mely kihúzza a harc alól a talajt, mivel mindenki másképp és másra használja (szeretné használni) a készülékét, OS-ét), iPhone4-es telefonom van IOS5.0.1-el, ezzel is meg kellett küzdenem (JB, terminal, GCC, stb., melyek jó része cydiából sem beszerezhető), van winmo-s pda-m is, azt is sikerült igényeimhez igazítanom. Tény és való, hogy más-más megközelítésben oldák meg ugyanazon "problémát", de az, hogy jó vagy rossz (azaz tetszik, nem tetszik, szeretem használni, vagy nem) szubjektív, van, amelyik kicsit gyerekebb cipőben jár, annak időt kell adni, vagy neki is lehet esni, s fejleszteni rá, konfigolni. Nem tudom, mit szólnátok egy CP/M oprendszerrel szerelt PDA-hoz, amely parancssoros, '80-as évekbeli, nem hiszem, hogy kezetekbe vennétek, bár sok-sok jó és nosztalgikus stuff van rá, s sokszor (ez is affinitás kérdése) szórakoztató.
Több szó mint száz, egy OS sem közelíti meg ugyan úgy az adott feladatot, ezért nincs is vitaalap, amely pedig sokatok szerint vitaalap, az annyira szubjektív talaj, hogy komoly szakvita alapját nem képviselheti (még a gondolata is szakmaiatlan). Mindegyik OS-nek megvan a szeretnivaló, tetsző megoldásai, a nemszeretem dolgai.
Aham, értelek és sok dologban igazat is adok.
Egyet ne felejts ki, hogy ezen oprendszerek mögött álló cégeknek a hozzáállása sokszor a legvitatottabb dolgok alapja.
Az egyik eredendően partnerként a felhasználót és nem megmagyarázza, hogy mi jó és mi nem neki. Sőt, azt sem próbálja megmagyarázni, hogy nem lehet, amit lehet és nem tilt, korlátoz, fenyeget, hazudik és ócsárol.
Ez messze nem szubjektív, remélem egyetértünk.
Emlékszem azokra az időkre, mikor a Microsoft elkezdte terrorizálni az xda-t és miattuk nem lehetett annak az oldalain tárolni a főzött WinMo ROM-okat. Ostoba és aljas hozzáállás volt, felhördült miatta a világ és bár folytatni kívánták az offenzívájukat, ráeszméltek, hogy ezzel csak vereség felé hajtják magukat. Ki is alakult egy status quo ennek végezetéül.
Minden mai mobil oprendszernek valóban megvannak az előnyei és természetesen hátrányai, ezek megvitatása már sokszor valóban nélkülözi az objektivitást és ha szakember vagy, ahogy állítod, te is tudod, mik az ominózus pontok, ahol ellentétek feszülnek egymásnak, valamint, hogy melyek azok, ahol egy elvakult hit uralkodik egy-egy ember fejében.
Feljebb írja Ibolya az igazat.
Vannak dolgok, amiket egy átlag felhasználó nem tud, nem ért és nem is érdekli. Evvel semmi gond nincs.
A baj ott van, mikor nem átlag felhasználó vitatkozik olyannal, aki sajnos nem lát tovább a saját szintjénél és magáévá tett blődségeket kántál, véresre kapart körmökkel kapaszkodik abba, amit hinni szeretne.
Jó az iOS, senki nem tagadja, feltörve még jobb.
Jó az Android, senki nem tagadja, root-olva még jobb.
Azt kell látni, melyik és miért jobb esetenként törve, root-olva, vagy anélkül.
Az a nem jó, ha valakinek nem sikeredik összességében tekinteni a dolgokat, sőt egyéni súlyozással ferdíti el azokat annak érdekében, hogy az igazát bizonyítsa.
A két oprendszernek vannak hasonlóságai és különbségei. Van olyan, ami az egyiknél erősebb hardware-t igényel, de a lehetőségei nyitottabbak és mára legyűrve az akadályt egyre többek előtt válik nyilvánvalóvá az előnye. Már, aki akarja az igazat látni.
Aztán, ha számít, akkor az árakat is érdemes nézni.
Egyezzünk ki annyiban, ha egy egyszerűbb felhasználói szokásokat kielégítő, de mutatós készülék kell, na meg esetleg az is fontos, hogy prezentálja magát vele az ember, akkor vitán felül az arányaiban pont ezek miatt borsos árú iPhone a megoldás.
Ha kis pénzből, nem mutogatásra kíván eszközt valaki szintén kevés funkcióval, akkor piti pénzért megkapja azt Android-dal, de itt is el kell mondani, hogy bár komoly játékra azok nem alkalmasak, mégis több funkciót kap vele a dolgozó, mint egy szifonnal. Gondolom, nincs szükség ezek sorolására...
Jó ideje vannak az iPhone tudását megközelítő, egyes prémium dolgokban versenyképes Android-os gépek, melyek ára messze alatta van az iPhone árcédulán láthatónál.
Aztán, mára már az S3 elérte azt a szintet, hogy akik csak villogásra vesznek ilyesmit és a bekapcsoláson túl esetleg SMS, FB, meg telcsikézés a maximum, amit képesek működtetni, azt vesznek...
De ha erősen szakmai szemmel nézed, mára meghaladta az Android az iOS szintjét, hátrányok ledolgozva, előnyök megtartva, míg az iOS által uralt gépben jó néhány dolog nem változott, míg persze pár dolog jobb lett.
Ha valaki egy multi-multi funkciós készüléket akar és ért is hozzá, valamint olyan területre akarja használni, ami nincs a még kizárólag iOS fennhatóság alatt, nem töpreng egy pillanatot sem, melyikért nyúljon.
Tegnap láttam Westend-ben kirakva 64GB-os iPhone 5-öt 1 híján 300 ezer FT-ért Swarowski kristályok nélkül, míg én a feléért vettem a Note 2-t.
Maaargit! Nooooooooormális?