" Ami az iPhonból még hiányzik, és a Maeoban benne van, az a másodlagos kamera."
100 emberből 99 soha nem használ előlapi kamerát, parasztvakítás egy mobil eszköz esetén amit soha nem használsz.
Én nem kívánok 10 centet sem fizetni olyan hardverelemért, amit csak azért raknak a készülékbe, mert jól mutat a feature listán.
Mégis mikor kellene előlapi kamera? Utcán soha nem fogod használni, mert kiröhögnek, otthon, meg munkahelyen ott a webcam a gépen, amin skype-olsz.
"Az N900-on futó Maemo nem egyszerű, de sokkal több lehetőség van benne mint az iPhone rendszerében."
Lehetőség mindkettőben megvan mindenre, mégis mitől lenne több lehetőség a Maemo-ban?
"Őrület!!! Wines programokat lehet forditani Debiánra, és működik."
Óriási, és ez miért érdekes? Egy Debiánra fordított alkalmazás szépen el fog ketyegni Debiánon az asztali gépeden, de az N900-adon nem mert nem egészen passzol hozzá egy tucatnyi hardverelem a kijelzőtől kezdve az egérkezelésen át a hangrendszerig, a GSM és egyéb rádiókról nem is beszélve.
Az más kérdés, hogy én nem kérnék a Windows-os ide-oda patch-elt vackokból, nekem írjanak direktbe natív alkalmazást a használt készülékemre.
"Most hogy felfedezte a világ a Maemot"
Te melyik világról beszélsz?
Arról a pár tucat geek-ről akik lelkesen készítgetnek hozzá apró programokat? Tőlük nem fog megváltozni a mobil piac, ezt elhiheted.
A nagy szoftvercégek le se tojják még ezt a platformot és a felhasználók zöme is teljesen érdektelenül szemléli. Gyakorlatilag az N900-as piacra dobását a Nokia teljes kudarcként könyvelhette el.
"Hetente oldanak meg olyan problémáka, ami az iPhonnak évekbe került."
Kár, hogy én egy ilyet sem láttam, bár jobban tennék, ha olyan problémákat oldanának meg, amik az iPhone esetében soha fel sem merültek, de a N900-nál csőstül előjönnek.
"Az igaz hogy maga a rendszer egyidős az OSX-el de most előszőr kapott rádiókat, tehát egy új elsöprő rendszer van születőben."
A Nokia elkövette a hibát, hogy saját feje után akar menni. A mindent elsöprő rendszer már megszületett és bár szintén Linux alapú és egyáltalán nem tökéletes még, de garantáltan nem Maemo-nak hívják, hanem Android-nak.
2 éven belül a smartphone piacon elsődleges rendszerré fog válni, az olyan marginális megoldások mint a WebOS, Maemo, Bada háttérbe fognak szorulni, mert annyira kicsi a részesedésük a nagy tortából, hogy a fejlesztőknek nem éri meg a rá fordított idő, hogy ezekre komolyabb alkalmazásokat készítsenek.
"Vannak még megoldásra váró súlyos problémák, de mindez levan ejtve annak tudatában amit a Debián nyújt nekünk."
Azért megvan az oka, hogy a desktop Linux-ot használók zöme valamiért nem a Debian-t favorizálja