A leírás
visit "tollából" származik az
You are not allowed to view links.
Register or Login közösségi oldalról: You are not allowed to view links.
Register or
LoginFONTOS: A szinkronizáció csak WM 6.1-es Rom-al szerelt PDA-kon működik, és elötte mindenképp javallott egy Backupot készíteni. (mondjuk PPCPimBackup-al)
Természetesen felelősséget sem ő, sem én nem tudunk az esetleges hibákért vállalni, tehát csak óvatosan
.
Ha hozzám hasonlóan más is szenvedett már Ubuntu alatt PDA használatával, akkor először is részvétem neki, másodszor pedig olvassa el az alábbiakat, hátha neki is sikerül megoldania.
Persze nem magamtól voltam ilyen ügyes, hanem összeolvastam, kijavítottam, átírtam mások görcsölésit. Köszönöm nekik!
A rendszer, ami alatt sikerült, 32 bites Ubuntu (GNOME)Intrepid Evolutionnal, és Wmobile 6.1-es PDA.
A PDA-n a system-connection-USB útvonalon engedélyeztem az Advanced USB módot, és még NEM dugtam rá az USB portra. Fontos, hogy a PDA ne legyen jelszóval védve. (Elővigyázatosságból lementettem az evolution adatait is és a PDA adataimat is.)
És akkor a folyamat.
Először vegyük fel a tárolókat, amik még kellenek.
Terminálban:
sudo gedit /etc/apt/sources.list
A megnyíló fájl végéhez fűzzük hozzá az alábbi két sort:
deb http://ppa.launchpad.net/synce/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/synce/ubuntu intrepid main
Most frisstsük a tárolók elérhetőségét:
sudo apt-get update
Letöltjük a modulokat:
sudo apt-get install synce-hal librra-tools librapi2-tools
Ezután be lehet dugni a PDA-t egy USB portra. Kb. 1 perc múlva mehet az újabb parancs:
synce-pls
Ekkor meg kell jelennie a terminál ablakában a PDA fájlstruktúrájának.
Ha mégsem, indítsuk el a PDA-n az activesyncet, majd ismét a fenti parancs. Esetleg tilstsuk le a tüzfalat ideiglenesen:
sudo ufw disable
Amíg ez nem sikerül, nem lesz folytatás....
De tegyük fel, sikerült.
Nézzük meg, milyen eredményt ad a kernel hálókiosztása a PDA-ra:
/sbin/ifconfig -a | grep 80:00:60:0f:e8:00 | cut -d " " -f 1
Ennek eredménye nekem:
eth1Másnak más is lehet! Most
sudo gedit /etc/network/interfaces
majd a megnyíló fájl utolsó sora után szúrjuk be:
iface xxxx inet dhcp
az xxxx helyére nekem az eth1 kerül, másnak esetleg más. Lásd a fenti kernel eredményt.
Mentés, bezárás.
Network modul újraindítás:
sudo /etc/init.d/networking restart
most már a network-manager figyelmen kívül hagyja a PDA-t.
sudo apt-get install multisync-tools opensync-plugin-evolution opensync-plugin-synce
Ha KDE környezet fut, akkor:
sudo apt-get install multisync-tools opensync-plugin-kdepim opensync-plugin-synce
majd ha sikeres a telepítés, akkor
synce-sync-engine
Ezzel elindult a szerver, ne zárjuk be a terminált, nem ad vissza promptot, fut. Figyeljük kicsit, ad-e hibát.
Egy másik terminált is nyissunk, és a továbbiakban abban dolgozzunk, figyelve az előbbi terminált is, abban csak hagy fusson a szerver.
Létrehozzuk a partnerséget:
synce-create-partnership "[b]visit laptop[/b]" "Contacts,Calendar"
Figyelem itt mindenki a saját gépnevét adja meg!
Ha visszakaptuk itt a promptot, akkor jön 3 parancs egymásután:
msynctool --addgroup synce-sync
msynctool --addmember synce-sync synce-opensync-plugin
msynctool --addmember synce-sync evo2-sync
Gyakorlatilag készen vagyunk.
Még mindig ebben a második terminálban:
msynctool --sync synce-sync
És ezzel elindul a szinkronizáció.
Várjuk meg megint a promptot, és ha visszakaptuk, akkor kész.
Bezárhatunk mindent.
Legközelebb már csak annyi lesz a dolgunk, hogy egy terminálban elindítjuk a szervert
synce-sync-engine
, és a másikban a szinkronizáló programot.
msynctool --sync synce-sync
Továbbá:
telepítsd fel a
synce-trayicon
csomagot a csomagkezelőből, akkor az óra mellé tesz egy kis telefon ikont, ami fekete, ha a pda nincs csatlakoztatva. Ha csatlakoztatod, akkor "kikékül" a kis ikonon a pda képernyője, és kiírja, hogy milyen pda-t csatlakoztattál. És több mindent is kiír, nézegesd. Abban is tudsz partnerséget kezelni.
Van még egy hasznos csomag, a synce-gvfs. Ezzel pedig a nautilus is megjeleníti a pda fájlrendszerét, tudsz ide-oda másolni.
Továbbá:
Ha synce-trayicon fent van,és csatlakoztatod a pda-t, akkor már nem kell terminálból a synce-engine-t futtatni, futni fog a trayicon miatt. Én betettem ezt az automatikusan induló szekciókba, így ha bekapcsolom a gépem, rögtön várja, hogy csatlakoztassam a pda-t.