Okostelefon fórum | Samsung Galaxy S3 | HTC One X | Apple iPhone iPad

Windows Mobile => HP => HP Business class => A témát indította: jatekgyaros - 2009, 03 21, 14:27:23

Cím: HP iPAQ Data Messenger
Írta: jatekgyaros - 2009, 03 21, 14:27:23

HP iPAQ Data Messenger – A gyors üzlettárs

A HP első szétcsúsztatható kialakítású, QWERTY billentyűzettel felvértezett, felső kategóriás kéziszámítógépe. Vajon fel tudja venni a versenyt hasonló adottságokkal rendelkező társaival?

Az igazat megvallva, amint megjelentek az első PR képek az új készülékről, nekem nagyon megtetszett. Bár ez talán nem is csoda, hiszen a HP készülékei a maguk egyedi megjelenésével már sok-sok szívet megdobogtattak. Ráadásul ez a gép szerintem különösen gyönyörű.

Az amúgy nevetségesen kis, 1150 mAh akksi, meglepő módon nálam 1,5 napot bírt. Ehhez hozzájárul, hogy a gyártó többféle extra beállítási lehetőséget biztosít számunkra, csakhogy egy példát említsek, a Power Save Mode, ahol részletesen megadhatjuk a különböző részek háttérvilágításának (kijelző, billentyűzet) aktív idejét, így takarékoskodva az értékes energiával. Tölteni is kétféle módon lehet: gyors és lassú. A gyors kb. 97%-ig tölti az akksit, a lassú 100%-ig.

Azt mondják, aki egyszer rákap a hardveres, QWERTY billentyű kiosztásos gépek használatára, soha többet nem adja alább. Lehet benne valami, hiszen sokkal pontosabban és gyorsabban lehet így adatokat bevinni, akár menet közben is. Itt egy 4 soros, 41 gombos billentyűzettel próbálnak minket elkápráztatni, és bár fájó pont, hogy nincs ott az a bizonyos ötödik numerikus sor, de ezt idővel azért meg lehet szokni. A gombok nyomáspontja olyan „fele-más”, ugyanis az egyik fele teljesen megfelelő, a másik felénél sokkal erősebben kellene nyomni, amit reflexből természetesen úgysem fogunk, így óhatatlanul kimaradnak betűk a szavakból. Az ékezetes karaktereket szimplán a magánhangzók után megnyomott SYM billentyű segítségével varázsolhatjuk elő. Gyors és egyszerű, melynek megfelelően „Árvíztűrőfúrógép” csodaszavunkat első próbálkozásra 35 másodperc alatt sikerült bepötyögnöm. Nem is rossz!

A gép lelke egy 528 MHz-es Qualcomm (7201a) processzor, amely a HTC nem is olyan régi modelljeiben (Diamond, Pro, HD) is megtalálható. Ha elindítok valamit, akkor az szinte azonnal (maximum 1 mp) el is indul. Hihetetlenül gyors (Windows könyvtár pl. 2 mp)! Videók lejátszása sem probléma, bár nem árt beszerezni valamilyen külső lejátszót, mert alapból csak Windows Media Playert mellékeltek. A sebességgel tehát nincs gond.

Az izmos procihoz sajnos csak 128/256 MiB RAM/ROM párosul, amelyből első indítás után is csak 43 MiB szabad programmemória áll rendelkezésre. Tárhelyhiányunkat microSD kártyával orvosolhatjuk, de csak 8 GiB-ig.

A GPS vevő is teszi a dolgát, amivel kapcsolatban két érdekes dolgot figyeltem meg. Annak ellenére, hogy a Próban is ugyanez a GPS chip dolgozik, kb. 2x lassabban fog fixet, és úgy percenként egy másodpercre el is veszíti, ezenkívül azonban gyorsan és pontosan működik.

Extrák

Mindössze két említésre méltó extra szoftvert emelnék ki. Az egyik a már fentebb említett Power Save Mode, a másik pedig a HP Data Connect, amely a SIM-kártya-csere/-behelyezés után automatikusan letölti a mobil szolgáltató beállításait. Tehát készülékünk azonnal alkalmas az interneten való szörfölésre, akár HSDPA 7,2 Mbit/sec letöltési és HSUPA 2 Mbit/sec feltöltési sebességgel is. Azonban hiába a gyors kapcsolat, videotelefonálni előlapi kamera híján bizony nem fogunk. Azért érdekes, hogy pont egy üzleti modellbőlg hagyják ki ezt a funkciót.


A hátlapi camera 3,1 MP, autófókuszos, 5x digitális zoom és LED villanó fény segít a sötétben való fotózásban. A készített képek minőséget tekintve közepesek. A LED villanó fény viszont nevével ellentétben nem villan…, csak folyamatosan ég, valamint a fényerősség is hagy némi kívánnivalót maga után.

Venni vagy nem venni?

Igazán jó kis strapabíró készülék, az apró és ötletes megoldások igazán kellemessé teszik a használatot. Vannak ugyan hiányosságai, és semmilyen látványos kezelőfelülettel nem rendelkezik, viszont gyors, és amire tervezték (üzleti felhasználás), azt maradéktalanul képes ellátni. Az ára erősen felülpozícionált, aki ennek ellenére megengedheti magának, annak bátran ajánlom.



Külsőségek

A HP designerei nem spóroltak a tervezésre szánt idővel. Ahogy azt illik egy felső kategóriás, elsősorban üzletembereknek szánt modellnél, rendkívül reprezentatív a készülék, ránézésre amolyan „musthave” darab.
Akik a PR fotók alapján kék színű burkolatra számítanak, azoknak most sajnos csalódást kell okoznom, mivel a készülék egészére vonatkozóan a fekete szín dominál. Ennek ellenére a fémes és kicsit tükröződő hatású műanyag szegélyek külön kiemelik az egyébként lekerekített íveket. Kényelmes, biztonságos fogású, köszönhetően a hátlap gumírozott hatású felületének. Egyetlen hiba, hogy a felső és alsó részt takaró műanyag lap kissé lötyög. Ez főleg akkor tapasztalható, ha a felső részen található „csak rezgés” funkciót aktiváló gombot elcsúsztatjuk.


Maga a gép 114,5x57x17,4 mm, mellyel alig magasabb a rivális HTC Touch Prónál, ellenben vékonyabb és keskenyebb is.

Igencsak meglepődtem, amikor kicsomagolás után először kézbe véve a készüléket, a vártnál nagyobb kijelzővel néztem farkasszemet. Meg mertem volna esküdni, hogy a kijelzője legalább 3”-os. Sajnos ez csak optikai csalódás, valójában a specifikációnak megfelelően mindössze 2,81”-os. Valódi csalódás viszont a 240x320 pixeles felbontás! Ez ma a HP legdrágább PDA-telefon kombója, és nem fért el legalább egy VGA kijelző?! Talán az akksit féltették? Meglehet…

Üzemidő

Úgy tűnik, lassan minden készüléknél alapfelszerelés lesz a fényérzékelő szenzor, melynek feladata a fényviszonyokhoz mérten állítani a képernyő, valamint a billentyűzet háttérvilágítását. Ez rendkívül hasznos, hiszen megfelelő gyári (ügyesebb kezűeknek otthoni) kalibráció után nagyban növelheti a tenyérgépünk rendelkezésre álló idejét, amely mint tudjuk, sohasem elegendő. Így hát a HP sem akart lemaradni, a mérnökök rögtön be is ágyaztak két szenzort a kijelző feletti bal felső sarokba. Külön hasznos funkció, hogy ha telefonálunk, csak addig kapcsolja ki a képernyőt, amíg a fülünkhöz tartjuk a telefont (takarjuk a szenzorokat), onnan eltávolítva megint aktívvá válik a kijelző.

forrás:technet
Cím: Re: HP iPAQ Data Messenger
Írta: jatekgyaros - 2009, 03 23, 14:58:10
Találtam egy rövid videót is, megnézhető INNEN (http://www.youtube.com/watch?v=O6vi32HUx8o)
Cím: Re: HP iPAQ Data Messenger
Írta: Daveee97 - 2010, 06 14, 16:50:54
Csá Nekem segítség kellene van egy hp ipaq voice messengerem win mobile 6.1 van rajta és szinte alig megy rajta egy-két program azt szeretném kérdezni h nem -e tudsz egy zseblámpa progit és egy bluetooth settins orgit ami megy rajta,ja meg még kellene hozzá egy működő magyarítás
Cím: Re: HP iPAQ Data Messenger
Írta: bsanyo - 2010, 12 14, 23:47:52
Hello, nem tudom ki túdna  segitséget nyújtani a hp frisités közben ki kapcsolt.Azota nem tudom se resetelni sem elinditani a képernyön be jön a hp logo bármék fúnkcioban és ennyi.[bsanyo67@freestart.hu[/email]