Bose SoundLink Mini – Letépi a fejed

Szerző:

logoSajnos Amar Gopal Bose már nincs köztünk, azonban az általa 1964-ben alapított Bose Corporation termékei a mai napig az egyik legjobb audio berendezéseket gyártja. Így van ez a “modern világ” hordozható hangfalai közé sorolt SoundLink Mini-vel is.

Egy ismerősömnek köszönhetően alkalmam nyílt néhány napig az említett Bose készüléket tesztelni. Ennek azért is örültem különösen, mert én magam is – ugyan nem kizárólagosan, de – Bose fan vagyok. Jelenleg egy Studiokraft 300ST hangfalpárt használok és olyannyira kellemes a hangzása, hogy az összes egyéb – igen, elég sok van, főleg mivel hangfalakat is készítek – audioeszközömet kikötögetem. Közel tökéletes dinamikatartomány, sok mély, sok közép és sok magas. Minden a helyén van, mondanom sem kell, hogy ez mennyire érződik egy bakelit esetében.

P1150551

Ebből kiindulva nagyon komoly érdeklődéssel álltam a Bose SoundLink Mini-nek. Az nyilvánvaló, hogy a HiFi szektorban tartották a minőséget, de kíváncsi voltam, hogy az úgymond “okosabb” eszközöknél is bólogathatunk-e: “Ez bizony Bose!”

Méretek, súly 510 x 180 x 580 mm, 0,67kg
Magassugárzó 2 db 20 mm-es
Mélysugárzó 2 db 230 x 710 mm, passzív membrán

P1150261

tartozekok

Ez a kép egyébként a SoundLink második kiadásához tartozik, a gombokat és az akksiidőt leszámítva nem különbözik az elsőtől, így esetünkben megfelel a célnak: Ez az alapcsomag

A válaszom egy határozott igen. Tulajdonképpen már az első kézbevételnél feltűnik a minőség. A tervezők igazán odafigyeltek az elegáns külsőre és a tartalmas belsőre is. Ugyan csak egy 0,67 kilós eszközről beszélünk, azért azt meg kell mondani, hogy ilyen méretben ez egy elég jó súly, érezhetően nehezebb a társainál.

tervezes

Arra is odafigyeltek a tervezéskor, hogy a tudása elegendő legyen bárki számára, a kezelhetősége mégis maradjon pofon egyszerű. Ezt úgy sikerült kivitelezni, hogy a 7.4 voltos 2330mAh-s beépített lithium-ion akkumulátor 2 óra töltést követően 6 óra folyamatos használatot biztosítson és olyan jól kidolgozták a multipoint párosítást, hogy akár 6 eszközt is csatlakoztathatunk rá. A csatlakozás pofon egyszerű, egy led és hangjelzés is tájékoztat bennünket, ha sikerül.

P1150264

Az akkumulátor töltöttségi szintjét szintén leddel jelzi. Jó töltöttségi szinten zöld, 30% alatt sárga, 10% alatt pedig pirosan világít. A nálam járt készülék, már bőven használt volt, ennek ellenére az akksiideje még így is kihúzta a 6-7 órát úgy, hogy filmeket néztem megállás nélkül. Természetesen ugyanezt produkálta zenehallgatás mellett is.

P1150259

A kezelőszervek mindent elmondanak magukról. Van bekapcsoló-, némító gomb, természetesen hangerőszabályzó illetve bluetooth-aux választó gomb, ezzel megadhatjuk a ketyerének, hogy kábelen vegye a jelet, vagy bluetooth-on keresztül.

P1150267

A hangerő gombokról még annyit elmondanék, hogy az első leginkább aggasztó dolog. Persze pozitív értelemben. Mikor először beüzemeltem és kipróbáltam, hogy szól maga a ketyere, a telefonomon 90%-ra emeltem a hangerőt, így a Bose kellemesen, de nagyon hangosan szólt. Aztán elkezdtem nyomogatni a “hangerő fel” gombocskát a kis dobozka tetején. Csak nyomtam és nyomtam… és nem volt vége, a készülék pedig már annyira üvöltött, hogy kezdtem félni tőle. Végül csak sikerült elérni a maximum teljesítményt, ahol gyakorlatilag nyomnom kellett egy némító gombot, annyira sokkolt. Én általában próbálok kulturált maradni minden szituációban, de erre csak annyit tudtam mondani, hogy ba****g. Az első szó, ami kicsúszott a számon nem volt túl intelligens, de a mellettem álló kolléga csak annyit tett hozzá, hogy “pontosan”. Klasszikusan az a szituáció, amikor evés közben megállsz, kiesik a kezedből a kanál, majd halál nyugodtsággal  felállsz, felmászol a tetőre és leugrasz, mondván – én már mindent láttam és nem hiszek el semmit.

BoseQCSLM-Image00027

Nem viccelek, ez az eszköz olyannyira brutálisan szépen, de még inkább elmebeteg módon hangosan szól, hogy simán rámerném fogni, ha az ember vesz egy ilyet, az mindenhol tökéletesen megállja a helyét. Lazán levált egy középkategóriás hifit is, de ha becsapom autóba, akkor sem kell szégyenkezni. Kipróbáltam, hogy hátizsákban hordom, de már fél hangerőn is úgy masszírozta a hátamat, hogy nem mertem megkockáztatni, hogy felhabosítja bennem a sört.

P1150268

Ebből már teljesen logikusan következik, hogy a belső felépítése is nagyon jól átgondolt. Két kicsi, de annál nagyobb kitérési képességű, aktív hangszóró az ami hajtja a hangokat és emellé raktak még be, két darab passzív membránt – ez utóbbi felel a mélyekért, önálló mozgásuk nincs, a két kis hangszórók keltette rezgések hajtják.

phpnytawe

Kipróbáltam tábortűz mellett, otthon filmnézéshez, a parkban zenéléshez és autókázáshoz is. Ez a ketyere kivétel nélkül mindenhol olyannyira jól teljesített, hogy az elsőre hallott 60ezer forintos árat mára már egyáltalán nem sokallom érte. Nagyon tisztán és rendkívül hangosan szól. A mélyek gyönyörűek a magasak pedig teljes hangerőn sem válnak kellemetlenné. Rendkívól jól átgondolt és legalább olyan jól legyártott kishangfal. Minden elismerésem a Bose mérnökeinek, hogy nem csak a prémium árat, de a prémium minőséget is megtartották. Ez az a kategória, amiért ha az ember megteheti és kiad ennyi pénzt, soha nem fogja megbánni.

P1150263

Külön öröm volt egy Bose terméket tesztelni, remélem lesz még rá lehetőségem.

Legyen szép napotok!

P1150271

A saját TDK kis hangfalam is nagyon jól szól, de a Bose mellett csak játékszer, plusz nehéz csatlakozni hozzá.

2 hozzászólás a cikkhez

  1. […] hogy magam is Bose hangfalakat hajtok odahaza, illetve pár hónapja tesztelhettem is egy Bose terméket – valamint több egyéb okból kifolyólag – tudom, hogy mit várhatok egy általuk gyártott […]

  2. almatesó szerint:

    RT @pdafanclub: Bose SoundLink Mini – Letépi a fejed – http://t.co/9Joovs3VVN http://t.co/bjq24AJcAc

Vélemény, hozzászólás?