BlackBerry PlayBook teszt – A RIM táblagépének bemutatója

Szerző:

Ismét a Speedshop jóvoltából egy rendkívül elegáns és titokzatos tábla került hozzánk, ami nem más, mint a BlackBerry Playbook. A komoly külső láttán egyből elfogott az izgalom, mert első ránézésre látszik, hogy az igényes tervezés hasonló dolgokat ígér teljesítmény terén is. A teljesen új OS-sel előrukkoló tábla hardver specifikációja (1 GB RAM, 1 GHz dual-core CPU) tovább fokozza a türelmetlenségemet, hogy végre bekapcsolhassam.

 

Tesztünk életveszélyes területen folyt, de mindent a Kedves Olvasóért! Cool

 

1. rész – A doboz tartalma

Nézzük először, hogy mit találhatunk a főszereplő mellett, a környezetbarát csomagolásban. Méreteit tekintve kissé nagyra sikerült és egy eléggé “fáradt” külsejű dobozzal érkezett, de tekintve, hogy teszt-csomag, így ez nem lehet meglepő.

A doboz tetején és oldalán azonnal láthatjuk, hogy egy 16 GB tárkapacitású készülékről van szó …

… hátoldalán pedig 8 nyelven találhatunk egy rövid ismertetőt …

… amiből az angol részt kiemelem.

A szöveg részletezi, hogy mit a készlet tartalma (erről a későbbiekben bővebben lesz szó). Figyelmeztet minket, hogy szükségünk lesz Wi-Fi kapcsolatra és BlackBerry ID-re, az (ingyenes) regisztráció és aktiválás során. Ír a Wi-fi és a Bluetooth támogatásról, de erről is később teszek említést.
A kép alsó felében olvashatjuk, hogy 1 GB hány bájtot tesz ki. A 16 GB memória egy része nem áll közvetlenül a rendelkezésünkre, hanem a rendszer foglalja le magának a szoftverek tárolására, formázásra és egyéb funkciókra.
Az akkumulátor nem cserélhető. Ha bármi oknál fogva mégis csere szükséges, akkor azt hivatalos szervizben tegyük!

Távolítsuk el a fedelet, és lássuk, hogy mit találunk belül. A külső borító alatt még egy fedő található…

… amit gyorsan lekapva már közelebb jutunk a lényeghez.

Egy bilikék elválasztó elem felső részében találhatjuk a rugalmas neoprén tokot …

… és benne rálelünk végre a lényegre, a PlayBook-ra.

Haladjunk még beljebb, nézzünk meg, itt mit találunk! Újabb rejtélyes, fura dobozkákat.

A négyzet alapúban használati utasítást találhatunk …

… és a HTC Flyer készletével ellentétben képernyőtisztító kendőt is találunk, viszont cserébe le kell mondanunk a vezetékes fülesről, ugyanis azt nem tartalmazza az alapcsomag!

A téglalap alapú dobozkában pedig a kiegészítőkre lelhetünk, név szerint az USB kábelre, a töltőre + átalakítóra (hazai szabványra) és a már említett kendőre.

 

2. rész – A tábla fizikai jellemző

A PlayBook 194 x 130 x 10 milliméteres és 425 gramm tömegű. Fogása kényelmes, bár kissé szögletes, tartását nem könnyítik meg “megkapaszkodó” felületek, de nem fog kicsúszni a kezünkből.

Kijelzőjének mérete 7 hüvelyk. A kapacitív TFT kijelző hiba nélkül hozza az elvárható megjelenítést, de sajnos direkt – “nyárkörüli” – napsütésben kevésbé használható. Egy vastag – talán egy árnyalatnyit a kelleténél szélesebb – fekete keret öleli körbe az aktív kijelző részt, ettől az elegáns készülék kissé gyászos beütést kapott.

A fekete keret alsó részén a márkajelzést láthatjuk, felül pedig a fényérzékelőt és egy 3 megapixeles elülső-kamerát. A fényérzékelőbe egy pirosan égő LED is belekerült, a teszt alatt kétszer gyulladt ki. Egyszer töltőre csatlakoztatáskor, egyszer pedig bekapcsolásnál.
Kétoldalt találhatjuk a kifogástalan sztereó hangszórókat, melyek minőségével nagyon meg voltam elégedve. A RIM szerencsére, a többségtől ellentétesen nem a hátoldalra helyezte ezek kimenetét, és még a kétkezi/fekvőmódú használatnál sem zavaró, nem takarjuk le a kezünkkel. A tisztán tartása már gondokat okozhat, ugyanis erősen gyűjti a port, és szétszedni sem tudjuk, hogy esetleg kitisztíthassuk.

A készülék hátlapja tökéletes kidolgozású, selymes műanyag. Az 5 megapixeles főkamerát találhatjuk itt, a középre helyezett RIM logo társaságában. Vakuval nem látták el a készüléket, és a kamera minősége is erős közepes.

A tetején találjuk a hangerő szabályozókat, melyek közrefogják a médiavezérlő gombot (play, pause). Ugyanitt leljük a 3,5 mm-es (jack) audiobemenetet és a power gombot, mely ki- és bekapcsolásra szolgál (bármennyire is meglepő), valamint fagyásnál (amiben volt részem) hosszan, jó hosszan nyomva tartva softresetet produkál. Nos, elég szerencsétlenül oldották meg az elhelyezését, mert szinte kitapinthatatlan. A képernyő bekapcsolására más alternatívánk is van: húzzuk el keresztbe a kezünket a kijelzőn, széltől-szélig.

A hangvezérlők speciális szerepe: egyszerre lenyomva képernyőmentést készít nekünk a tablet, amelyet a képek közt találunk. Ez a funkció BB-Bridge-módban nem használható.

A fenekén – a feliratokon kívül – a micro-USB, a mini-HDMI portok és egy speciális dokkoló-csatlakozó rész tartózkodik.

A külsőségek rész utolsó bekezdéseként tekintsünk meg pár képet, ami segít elképzelni, mekkora is valójában a 7 hüvelykes RIM táblagép.
Először egy 3,7″-es Nexus One társaságában…

majd egy kistesó, a BB 9780 közreműködésében láthatjuk.

Nézzük, hogy mutat, és milyenek az méretek, ha kézbe fogjuk őkelmét:

Érdemes megfigyelni a kijelző szerkezetét a csillogó napfényben!

 

Specifikáció

Nézzük meg a hardverek paramétereit, melyek felelősek a szórakoztatásunkért!

Kijelző: Kapacitív, 7 hüvelykes, TFT megjelenítő. 1024 x 600, WSVGA

Processzor: 1GHz dual-core ARM Cortex A9-based + OpenGL kompatibilis GPU + integrált POWERVR SGX540 grafikai gyorsító 3D megjelenítéshez (játék, alkalmazás)

RAM: 1 GB

ROM: 16 GB (32 GB és 64 GB-os verziók). Nem bővíthető!

Kamera: 3 megapixeles elülső és 5 megapixeles fő kamera. 1080p felvételt támogatja

GPS és Wi-Fi – 802.11 a/b/g/n

Bluetooth 2.1 + EDR

Csatlakozók: microHDMI, microUSB, 3.5mm headset port, dokkoló-töltő port

Akkumulátor: 5300mA

 

3. rész – Szoftver

Elérkeztünk végre ehhez a részhez is, ahol meg fogjuk látni, hogy a megelőző fejezetekben taglalt hardver milyen teljesítményre képes, hogyan jelenítni meg és kezeli le a használni kívánt alkalmazásokat, és milyen szolgáltatásokkal kényeztet minket.

Felület – kezelés – multitask

Az QNX alapú multitasking képes rendszert BlackBerry Tablet OS-nek keresztelték, nemes egyszerűséggel. A rendszer bootolása után először elkélri a BlackBerry ID-nkat. Ha ez nincs, akkor alkalmunk van egyből regisztrálni egyet. Ezután az alapbeállításokat végezhetjük el varázsló segítségével.

A betöltött rendszer felülete:

Háromféle multitasking közül választhatunk, szokásainktól függően: default, showcase (minden alkalmazás fut a háttérben) és pause mód.

Ha ujjunkat a képernyő aljától felfelé húzzuk, megjelennek a futó alkalmazások, melyek közt válthatunk, vagy be is zárhatjuk őket. Ezek eltüntetése ugyan azzal a mozdulattal történik.

Nézzük most meg képekben, hogy mit találunk a képernyő felső részében:

Nagy valószínűséggel másoknak is fel fogja kínálni az OS frissítést, első indításnál:

 

A beállítások

Triviális dolgokon kívül vizsgáljuk meg, még mire lelünk a setup részben! A BlackBerry Bridge alkalmazás azt a célt szolgálja, hogy szórakoztató center mellett üzleti felhasználásra is tudjuk használni a PlayBookot. Sajnos, önmagában a tábla nem kapott beépített levelező klienst és nem tudjuk szinkronizálni kontaktjainkat, teendőinket sem. Az erre elkészített BB Bridge Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a BlackBerry smartphone-unkhoz, és ha végigverekedtük magunkat az összekapcsoláson, talán élvezhetjük is ezt. A teszt alatt egy BB 8310-es volt a segítségemre és Attesz IT-zseni barátom, akinek a segítségét itt köszönöm meg, de sajnos nem volt kompatibilis a feladathoz (!). Támogatott készülékek: BlackBerry 8330; 8350i; 8520; 8530; 8900; 9000; 9100; 9105; 9300; 9330; 9500; 9520; 9530; 9550; 9630; 9650; 9670; 9700; 9780; 9800.
A BB Bridge használata előtt párosítsuk Bluetooth-on keresztül a kompatibilis BB-nket …

… majd végezzük el a következőket:

Menet közben számítsunk egy kis közelharcra, de ez ne tántorítson el minket …

… mert a végeredmény kárpótol.

A megjelenő BlackBerry szoftvereket láthatjuk a fenti képen. Ezeket alapból nem találjuk a táblán, de BB Bridge telepítés után már vígan használhatjuk, amíg kapcsolatban vagyunk a smartphone-nal.

További szoftverek

A beépített böngésző kisebb hibákkal, de jól teljesített. Az következő támogatást élvezhetjük, nem csak papíron: WebKit/HTML-5, Adobe Flash Player 10.2, Adobe Mobile AIR, Adobe Reader, POSIX, OpenGL és Java.

Video playback: 1080p HD Video, H.264, MPEG, DivX, WMV. Audio playback: MP3, AAC, WMA.

Az előre telepített alkalmazások tekintetében nem vagyunk elkényeztetve. A hab a tortán, hogy kapásból nem is nagyon tudjuk bővíteni, mert az App World (androidos Market megfelelője) elég szegényes, és nem a mennyiség miatt. Megmosolyogtató fizetős szoftvereket találunk és még gyengébb ingyeneseket.

A My World résznél menedzselhetjük telepített appjainkat:

Az óra és az időjárás hozza az elvárásoknak megfelelő színvonalat (igen, sajnos ilyenekről kell beszélnem, mert mint említettem, nem vagyunk elkényeztetve a szoftverek terén):

Alap “navigációnkat” a Bing segíti:

Facebook:

Twitter:

Videó chat:

Kamera szoftvere a minimális beállításokat tartalmazza, és közepes minőségű képeket/videókat készíthetünk vele. Vaku, mint már említettem, nincs.

Kevés fénynél többet ne várjunk ennél a szintnél:

A videóink lejátszásakor nem okozott csalódást, de a tábla neve alapján ezt a színvonalas megjelenítést várhattuk el.

NFB

Az NFB szolgáltatással (az appok közt találjuk) az alábbiak érhetőek el:

– 1500 film
– Gyermek csatorna szórakoztatásra és oktatásra
– Online gyűjteményünkben kereshetünk
– Könyvjelzővel elláthatjuk kedvenceinket

Gondoljuk gyermekeinkre is!

 

PC kapcsolat – BlackBerry Device Manager

Amint USB kábelünkkel csatlakoztattuk a tabletet PC-nkhez, automatikusan felkínálja a kapcsolathoz szükséges setup.exe futtatását.

A telepítő varázsló gyorsan és egyszerűen végigvisz minket a lépéseken.

Végezetül még egy dolgunk akad …

… és már élvezhetjük is a kapcsolatunkat:

 

Értékelés

1-ar-ertek3

2-multimedia5

3-kezdofelh2

4-uzletifelh3

5-techorult3

Az értékelésnél figyelembe vettem, hogy bizonyos dolgokat csak BB smartphone segítségével, BB Bridge-n keresztül érhetünk el.

Köszönetet szeretnék mondani a Speedshopnak, aki rendelkezésre bocsátotta a PlayBookot! Köszönet Szász Iminek a hardver rész remek fotóiért, és Szűcs Attesznek a BB Bridge tesztelésnél!

PDA Fan Club

Vélemény, hozzászólás?