Az űrmajom és a PDA – AddinTimer időzítő program

Szerző:

 

kiskepAz AddinTimer program használatáról, beállításairól szeretnék írni néhány sort. Mindennapjaink során rutinos mozdulatokkal kapcsolgatjuk a wifi-t, bluetooth-t, zenelejátszót, fényerőt stb, ezt a felesleges tevékenységet megúszhatjuk a program segítségével.

 

 

 

 

Valamikor az űrkorszak hajnalán a NASA majmokat tanított be űrhajósi posztra. Az akkori tudósok megállapították, hogy a majmok sokkal jobban teljesítettek a gombnyomogatás sebességében. Valahogy alkalmasabbak voltak a feladatra, ma már úgy érzem, hogy az ember simán leverné a majmokat ebben a versenyben, annyiféle gombot kell kezelnünk mindennapjainkban.

 

cimkep

 

Sok-sok felesleges „ikonpeckelést" tudnánk megtakarítani, ha egy automa végezné el helyettünk a feladatot. Mindig is utáltam, amikor pl. egy wifi bekapcsolásához menük sorozatába kellett belépni. A WinMobilos-s oprendszeren állandóan azt vadásztam, hogyan tudnám minél hatékonyabban bekapcsolni a fontos funkciókat. Az Android szerencsére jóval rugalmasabban kezeli a kérdést, könnyen elérhető funkció gombokat terveztek. Ezek ki-be kapcsolgatásától is megszabadulhatunk az AddinTimer segítségével. Az időzítő programokat akkor érdemes használni, ha szeretjük a kényelmet, és örömmel elhagynánk a felesleges gombnyomogatást.

space_monkey

Az AndroidMarketről letölthető ingyenes és fizetős változata is. Az ingyenes korlátozása, hogy összesen tíz feladatot időzíthetünk vele, a pénzes változatnál ez korlátlan. Az alábbi linkről megszerezhetjük, vagy a képen szereplő QR kód is elvezet a letöltő helyére.

Addin Timer letöltése.

market

 

Életvitelem eléggé kiszámítóvá teszi, hogy éppen hol járok, így az időzítést is egy hetes idő intervallumokra tervezem. Minden reggel azonos időben ébredek:

– ekkor kikapcsol a Wifi, ami éjszaka működött,

– majd otthonról elindulás előtt pár perccel bekapcsol a Bluetooth,

– rögtön ezután beindul a MortPlayer zenelejátszó,

– a hangerő 80%-ra ugrik,

– a háttérvilágítás pedig automatára vált, mivel útközben elég a kisebb fény is

(az összes tevékenységet anélkül teszi, hogy bekapcsolná a PDA képernyőjét, így nincs véletlen programindítás)
Amikor kezembe veszem a Note-ot, már csak a zenelejátszó play gombját kell megnyomnom, és indulhat is a napom.
A nap folyamán újabb időzítések indulnak el, vagyis nekem csak annyi a dolgom, hogy élvezzem a Note többi szolgáltatását.

A program teljes körű vezérlést tesz lehetővé a PDA legfontosabb tevékenységei fölött.

 

lehetosegek

Segítségével beidőzíthetjük az:

– Ébresztőt (alarm)
– óránkénti jelzést (hour-chime)
– újra bootolást (reboot)
– készülék kikapcsolását (shutdown)
– repülő üzemmódot (flight)
– bluetooth-t
– WiFi-t
– Háttérvilágítást (scene)
– Hangerőt (scene)
– SMS küldést
– Híváskezdeményezést (call)
– Fényképezést
– Hangfelvételt
– Háttérkép beállítását (wallpaper)
– Programindítást (application)

Széleskörű a kínálat, ebből a listából bárki megtalálhatja a neki megfelelő időzítendő feladatot. Nagyon egyszerű a kezelése, először létrehozunk egy kategóriát (Label), legyen ennek a neve „reggel".

 

label

 

Az üres „reggel" kategóriát kell feltöltenünk automatikus időzítésekkel (append). Készítsünk egy hétfőtől péntekig működő reggeli bluetooth bekapcsolódást, mondjuk 8 órára.

 

append

A bluetooth kikapcsolására létrehozunk egy újabb időzítést, ez csak annyiban különbözik a bekapcsolástól, hogy az execution gombot megnyomva a Disable Bluetooth-t jelöljük ki. A kikapcsolás időpontját ne felejtsük beállítani.
 

bluetooth_off

 
 
Ebből a két példából is látható milyen egyszerű programozni az időzített feladatokat.
Érdemes még kitérni a programindításra is, induljon el pl. hétfőn és kedden 12 órakor a Mort Player zenelejátszó program.
 
 

 

mort1

Beállíthatjuk a fényerőt, csengőhangot is automatikusra, csak meg kell adnunk nagyságukat százalékban, és az életbe lépésük idejét.

 

scenea1

 

 

Egy widget-et is ki tudunk tenni a kezdőképernyőre, amely a soron következő három beállítás típusát, és bekapcsolódásának idejét jelzi.

widget

A többi append beállítását is könnyedén el tudjuk végezni az eddig bemutatott módszerek segítségével, a fizetős verzió esetében bármennyi időzítést létrehozhatunk.

Az Addin Timer nagyon hasznos kis program lehet olyan embereknek, akik előre kiszámítható rendszerességgel élik életüket. Nálam jól vizsgázott a program, mert amióta használom, nagyon ritkán kell a be-kikapcsoló gombok nyomogatásával foglalkoznom.

Vélemény, hozzászólás?