Az ideális PDA összeállt – fejlesztés a fejben

Szerző:

Sokszor hangoztatott összeesküvés elmélet, amely szerint a gyártók sosem törekednek a tökéletes technikai eszköz megteremtésére. Lehet ebben valami, jól felfogott érdekük a fejlesztések megfelelő adagolása, versenytársaikat csak kisebb lépésekben előzik meg, s így mindig marad egy kis újdonság az ínségesebb időkre. Elhatároztam, hogy elkészítem saját, képzeletbeli PDA masinámat, s mivel nekem nem kell gondolnom a konkurenciára, szárnyalhat a fantáziám. Eljátszottam a gondolattal, hogy ülök a saját kísérleti laboromban, és a közeljövő készülékén gondolkodom. A készülék külsejének megtervezéséhez igénybe vettem 3D-s tervező programot, többi paraméterének megalkotásában a laborokból kiszivárgott információ morzsák, és a képzeletem segített. Ennyi hozzávalóval beindítottam az IDEAs projektet.

 

Amikor döntenem kell arról milyen PDA-át vásároljak, mindig bajban vagyok. Soha nem dobják piacra azt az eszközt, ami kedvemre való, mindig kimarad belőle valami. Itt a HTC HD2 esete, amikor piacra dobták, ez volt az egyetlen kapacitív Winmós eszköz, de az AMOLED kijelző már kimaradt belőle, ott volt a Samsung Omnia II, amely megkapta a LED-es megjelenítőt, de rezisztív kijelzője, és 800 MHz-es processzora elriasztott a megvásárlásától. Említhetnémmég a készülékházak dilemmáját is, gyakran olcsó, gyenge minőségű műanyagokat használnak, pl. egy olyan készülék, amelynek fantasztikus processzora van, szuper kijelzője, viszont kap egy gagyi, karcolódó zongoralakk műanyagot. A másik gyártó rámegy a jó minőségű burkolatra, precíz szoftverezettségre, de gyenge minőségű kijelzővel keseríti meg vásárlói életét. Ezért mindig ott a választás problémája, mit vegyek, mely paramétert részesítsem előnyben, a másik rovására, ennek eldöntése frusztrációt okoz az embernek. A bevezető után neki is ugornék az IDEAs PDA virtuális összerakásának.

Az egér segítségével forgassuk meg a készüléket.

 

 

Külscsín:

Külsejénél számomra legfontosabb a megfelelő strapabíró anyagok használata, nem törvényszerűen fémekre gondolok, de ha már műanyagot használunk, akkor abból a legjobbat vegyük igénybe. Az IDEAs magnézium-alumínium vázra épülne, ezt egy erős alumínium keret venné körbe, melynek felületét egy különleges géppel 10000 Voltos feszültséggel „megpörkölném”. A mikroív oxidációs (Micro Arc Oxidaton) eljárás folyamán, az alumínium felületén vastag, az acélnál háromszor erősebb védőbevonat keletkezik. Felületének tapintása kerámiára emlékeztet, ujjlenyomatokra nem érzékeny. Ez a módszer most jön divatba, a HTC is alkalmazza legújabb zászlóshajójánál (HTC ONE).

 

 

„dolgozik a plazma-ív kisülés”

 

Ez a videó bemutatja az eljárást folyamatában is.

 

A rádiójelek árnyékolásának elkerülésére, fém helyett inkább egy masszív kevlár hátlapot használnék, melynek kis súlya és acélnál erősebb anyagszerkezete alkalmassá teszi erre a szerepre. Kényelmi funkcióként a hátlapra kitámasztót is helyeznék, így mégiscsak kellemesebb a filmezés, vagy éppen a játék.

 
 

A kijelzőt a Corning cég edzett Lotus üvegével védeném, melynek nagy áttetszősége, hajlékonysága, és keménysége minden téren megfelelő.

 

Vízállóságról, új nanotechnológiás bevonat segítségével gondoskodnék, az alaplap minden egyes alkatrészét ezzel a módszerrel védeném a folyadékok ellen. Így megspórolnám a csúnya csatlakozó fedeleket, gumidugókat, és a dupla hátlapos vízzáró megoldásokat. Ez a videó bemutatja mire is képes a speciális bevonat.

 

A készülékház méreteit 139,85 X 74,82 X 6.55 milliméterben határoznám meg, mindenféleképpen az egykezes használatot favorizálom, mivel munka közben, közlekedve, stb. praktikusabb a kisebb méret.

 
 
 

A kicsit hosszabb készülékház sem probléma, de a szélességet mindenféleképpen kényelmesre optimalizálnám. Az „elkészült” minőségi készülékház már megérdemel egy bivalyerős hardvert.

Hardver:

Négymagos 2.5 Ghz-en futó digitális szív dobogna az IDEA belsejében, amelyet az ARM tervezett és a Texas Instrurments gyártana le számomra. A 28 nanométeres Cortex A15 processzorokkal már szárnyalhat a gép, persze a megfelelő szoftveres támogatással.

 

A videoprocesszor szintén a most divatos négymagos megoldás lenne, így nem okozna gondot a mai játékok számításigénye. Ehhez adagolnék 2GB RAM-ot, és 64 GB belső tárhelyet, mivel nincs annyi hely a világon, amelyet egy filmsorozat mániás ne tudna telepakolni. Persze a microSD foglalat sem hiányozhat, mivel Magyarországon a felhő csak eső előtti meteorológiai jelképnek számít. Itt még egy igazán szélessávú internet havi kifizetésével azért lehet gond. Abban az esetben, ha megveszi valaki, akkor biztosan éppen olyan helyre megy nyaralni ahol nem elég erős a netes lefedettség. A microSD kártyafoglalat kívülre kerülne a gépházra, és oly pontosan illeszkedne a belérakott kártya, hogy mellette egy apró porszemcse sem jutna belsejébe, így védőfedélre itt sem lenne szükség. Mondanom sem kell, hogy a 64 GB-os kártyát gond nélkül felismerné, amellyel így már 128 GB tárlóhellyel gazdálkodhatnánk.

Megkapná a fényképezésnek dedikált gombot, amelyet a világ minden kincséért sem hagynék ki. Ezen a száz forintos mikrokapcsolón nem spórolnék, ha már egyszer az IDEAs készül, a vágyainknak ne szabjunk határt.

 

Előre egy 8 megapixeles, hátulra pedig egy 12 megapixeles fotómasinát építenék be. A hátlapinál nagyon figyelnék a minőségre, minimum elérje az alsó kategóriás fényképezőgépek teljesítményét. A Vaku az tényleg vaku lenne, egy Xenon-ra gondoltam, a LED-et inkább a kijelzőhöz használnám.

Hangtechnikai megoldásokon is változtatnék egy kicsit, mindenféleképpen két mikrofonnal venném kamerázáskor a hangot, és a visszajátszást is sztereóban képzelem el. Esetleg valamikis térhangzású mini hangrendszer is tetszene. A Bang & Olufsen céghez ellátogatnék, és megkérném őket, gagyi hangszórók helyett, valami kellemes hangzású kompakt hangvetőt fejlesszenek számomra.

 

 

Természetesen ők állnának rendelkezésemre, és már izzítanák is tesztlaborjaikat a legjobb eredmény elérésére. Végül a hátlap alá kerülnének a Dán fejlesztésű, kellemes hangzású hangszóró csodák. Micsoda öröm így hallgatni a zenét, és nem nagyanyám VEF206-os rádiójának hangzásvilágát beletömködni egy modern PDA belsejébe. A füles sem gagyi lesz, azt is erre szakosodott cégtől (AKG, Sennheiser) rendelném, opcionálisan választható lenne, hogy bluetooth-os, vagy inkább zsinóros legyen.

Következzék a kijelző, mérete 5.3 inch-es, super AMOLED plus technológiával, 1920X1080-as felbontással készülne. Az öt inch-nél nagyobb kijelzőn már kellemes a netezés, filmnézés, de még éppen zsebre lehet csúsztatni, vagy retikülbe rejteni. Mivel alig van keret a kijelző körül, így a 75 milliméter széles készülékház egészen jól kézben tartható. Na persze a legújabb 3D AMOLED technológiát is beletenném, amelyet külön nekem fejlesztene a Samsung.

 

 

Nem is annyira a filmnézéshez lenne fontos, mint inkább a családi fotók, videók térbelivé varázslásához tudnám elképzelni. Nagyon élethű egy térbeli felvétel a gyerkőcökről, mintha csak ott lennének az emberrel.

Másod kijelzőt is terveznék az IDEAs AMOLED-je alá, egy minimális fogyasztású, kapacitív érintésvezérelt változatot. Olyanra gondoltam, mint a HTC Incredible elforduló gombjai, de azt megfejelném plussz funkcióval, így értelmet nyerne ez a fejlesztés. Az én kijelzőm piktogrammal jelezné a töltést, nem fogadott hívást, e-mail -, SMS érkezését, és azt is kiírná, hogy kitől is kapom az üzenetet.

 

 

A Note esetében nagyon megkedveltem az S pen-t, így a Wacommal legyártatnék egy jó kis érzékelőt a kijelző alá, és egy olyan tollat, amely bluetooth headsetként is működik. Telefonáláskor csak előkapnám felső zsebemből, és könnyedén lebonyolíthatnék bármilyen hosszú beszélgetést. Lemerültével, visszadugnám a készülékbe, amely vezeték nélküli töltéssel frissítené akkumulátorát.

A multimédiás kedvtelés legnagyobb gyengéje az akkumulátor, ezen a téren is beerősítenék, és lenyomnám a konkurenciát. Azonnal rendelnék egy 3500 mAh-ás LiPolymer akkumulátort, amelyet a készülékház vékonyságának megőrzése érdekében, laposra terveznék.

 
Ezzel az energiaforrással akár egy napot is ki lehetne húzni, még durva használat mellett is. Megelégszem az egy napos üzemidővel, jelenleg több PDA gyártó is ezt a célt szeretné elérni, nekem legalább sikerült.

Készítettünk röntgenes felvételt is a készülékről, talán ez volt a legnehezebb munka. A szkenner rúd balra tolásával előkerült a PDA belseje, melybe meglepetést is csempésztünk, ha rákattintasz a legnagyobb alkatrészre.

 

 

 

 

Előző cikkemből Péter, a játékos kedvű ormányos újabb meglepetéssel szolgált, amikor is elbújt a szemünk elől.

Végszó:

Végre elkészült saját készülékem az IDEAs, amely képviseli a vágyaimat. Most becsukom az április elsejei virtuális fejlesztő cégem, és visszatérek realitások talajára. A kutató laborokban, már ott vannak az új technológiák, sőt az általam megkívánt fejlesztések közül néhány már a piacra is kikerült. Mindezen tulajdonságokat egybe gyúrva, sajnos PDA még nem született, ezért sokáig kell várnom a tökéletes pda elkészültéig. Amikor ez mégis megtörténik, már nem is az IDEAs lesz az ideális készülék.

1 hozzászólás a cikkhez

  1. […] pedig összehasonlítom a mai készülékek paramétereit az IDEAs képességeivel. Az eredeti cikk itt […]

Vélemény, hozzászólás?