Apple vs. Samsung – Mennyi 1 milliárd dollár?

Szerző:

Vége hát az első igen nagy csatának, a bíróság nem jogerősen kimondta, hogy a Samsung másolta az Apple termékeit, ezért büntit kap. De mit is jelent ez, mik lehetnek a következmények?

 

 

 

Mennyi egy milliárd dollár?

1. Ennyi:

alt

 

2. A Monsanto cég ekkora kártérítést kapott, mert a DuPont/Pioneer megsértette a génmódosított terményekre vonatkozó szabadalmát. (Hozzáteszem úgy ekkora a bírság, hogy az adott termékek nem is kerültek piacra, tehát valós kár nem történt, csak elméleti)

3. Ennyit fizetett megegyezésképp a Johnson&Johnson a Risperdal nevű dilibogyó miatt az Amerikai Egyesült Államoknak és tagállamainak. (A háttér annyi, hogy úgy promótálta a szert, mintha az több megbetegedésre is gyógyír lett volna, miközben csak egyre volt meggyőző kutatás/bizonyíték)

4. Ennyibe fájt a Facebooknak az Instagram felvásárlása.

5. Ennyi (kicsit több) lett a RedHat linux cég éves bevétele. (Lám-lám a nyílt forráskódból is lehet jó pénzt csinálni…)

6. A SAMSUNG cégcsoport 57 óránkénti bevétele.

Mi is történt valójában?

A Samsung 2,4 napi bevételéért cserébe kimondatta a bírósággal, hogy néhány Samsung termék esetében másolták, ellopták az Apple megoldásait.

Cui prodest, avagy mire volt ez jó?

1. A kétbites üzenet az amerikai felhasználóknak a következő: a Samsung tablet/telefon ugyanaz, mint az ipad/iphone. A cizelláltabbak sejtik, hogy néhány dologban olyan, vagy éppen pont azt csinálja, és úgy, de nem vennék rá mérget, hogy az amerikai médiumok részletes magyarázatokba bocsátkoznak.

Ennek az a következménye, hogy ha ugyanaz, vagy ugyanazt tudja, akkor mi a fészkes fenének vegyek én ipadot/iphonet, ha kétszer annyiba kerül, mint a Samsung készüléke? Nyilván van, akinek a márkahűség és a letisztult megoldások megérik azt a pénzt, de az új vásárlók már korántsem valószínű, hogy az almás ökoszisztémába fognak belépni.

2. A Samsung nem csak a piacon, hanem a médiában is az Apple első számú ellenfeleként, a legnagyobb és legjobb Androidos gyártóként pozícionálja magát.

Van még szó a HTC-ről? Max annyi, hogy megint nem sikerült a piacot rendesen felmérni, és csökkennek a bevételek, gáz van. Blackberry, Nokia, Sony, LG? Bukás-bukás hátán, az utóbbi időben két másik androidos gyártó ér el csak sikereket (nem is akármilyet!), ez a Huawei és a Xiaomi.

3. Gyakorlatilag egy év alatt letarolta a Samsung az amerikai piacot, folyamatos perekkel, hírveréssel volt tele a sajtó. Mindezt szimpla hirdetések útján sosem tudta volna ennyi potenciális vevőhöz eljuttatni, és valszeg többe is került volna egy egyéves, mindent lehengerlő blitzkrieg-kampány.

Örülnek az appleboyok

… a Samsung felhasználóit meg nem érdekli a dolog. Azt a fanatizmust, amit egy fanboy érez, a Samsung sosem fogja elérni (bár biztosan nagyon szeretné, mivel azt reklámjaiban is folyamatosan kifigurázza). Egyrészt azért nem, mert az Apple AMERIKAI, csupa nagybetűvel, és az a fajta pozitív nacionalizmus, amely ott tetten érhető, a világ többi részén nem működik. Másrészt az Apple termék rendszeréből és filozófiájából fakadóan majdhogynem tökéletes, egy jól és stabilan működő EGÉSZ, míg az Android – bár jobban szerethető, aranyosabb – mindig is fragmentált és tökéletlenebb lesz. Szerencsére ez nem érinti a mindennapokat annyira, ezért is terjed sokkal jobban, mint a másik.

Összegezve

A bohócvicc egy újabb fejezetének végére értünk, nem történt semmi különös, csak annyi, hogy már megint mindenki az Appleről, vagy még inkább a Samsungról beszél.

Vélemény, hozzászólás?