Android kezdőknek – Fogalmak #1

Szerző:

android_evolutionMi, akik már évek óta használjuk az Androidot, úgy kezeljük a fogalmakat, funkciókat, hogy eszünkbe sem jut, hogy vannak olyanok, akiknek ez egyáltalán nem magától értetődő. Most egy cikksorozat keretében az abszolút kezdőkhöz szólok, remélem sokaknak hasznos lesz majd.

Az első cikk az alapfogalmaké, hogy egyáltalán tudjuk, miről beszélünk.

ANDROID

A kedves zöld robot egy operációs rendszert takar, amelyet kifejezetten érintőképernyős készülékekre terveztek. Ebben a minőségében pontosan olyan, mint a Windows, vagy éppen a Peugeot, azaz egy olyan márka, amelynek időről-időre újabb típusai jelennek meg és terjednek el. Az Android különféle altípusait édesség fantázianevekkel vagy számokkal jelölik, az előbbi ABC sorrendben halad, az utóbbi esetében pedig folyamatosan növekvő számsorról van szó. Lássuk hát a sütiket:

Android verzió Fantázianév Rövidítés Magyarul
Android 1.5 Cupcake   tündértorta
Android 1.6 Donut   fánk

Android 2.0.x

Android 2.1.x

Eclair   ekler
Android 2.2.x Froyo   joghurt fagyi (ld. FROzen YOghurt)
Android 2.3.x Gingerbread gb mézeskalács
Android 3.x Honeycomb   lépesméz

Android 4.0.x

Ice Cream Sandwich ics  jégkrém szendvics

Android 4.1.x

Android 4.2.x

Jelly Bean jb zselés cukorka
Android x.x.x Key Lime Pie klp citromos pite

Mint a táblázatból látható, a különféle típusoknak léteznek további verziói is (x), ezekben mindig kisebb-nagyobb módosítások történnek, csak úgy, mint a Peugeot 307, 308 stb. esetében. A rövidítések azért fontosak, mert ha olvasgatunk fórumokat, vagy cikkeket, sokszor csak ily módon hivatkoznak rá.

ROM

Ennek az elmagyarázása során ismét a számítógépes hasonlat adódik példaként. Ahány gyártó, annyiféle készülék létezik, a termékpaletta rendkívül színes, és természetesen a telefonjaink, mint a számítógépeink is különféle hardverelemeket tartalmaznak. Az Android, ahogyan a Windows is, mindegyikre rendelkezésre áll, de az eltérő hardverelemek (processzor, grafikai megjelenítő, hangkártya, wifi, blutooth, stb) miatt eltérő konfigurációban települ. Ezeket az egyedi, csak az adott készülék típusra jellemző konfigurációkat nevezzük ROM-nak. A romokat a gyártók folyamatosan fejlesztik (egy ideig), amelyeket frissítésként telepítenek a telefonunkra vagy automatikusan (OTA=Over The Air), az internetről WiFi vagy mobilnetről letöltve, vagy a számítógépeinken használt segédprogramokon keresztül (pl. Samsung telefonoknál a KIES) vagy pedig a szervizekben, ha éppen arra jár a telefonunk.

Miért fontos, hogy a legfrissebb ROM legyen a telefonunkon?

Azért, mert különféle hibák kijavítását tartalmazzák, illetve újabb, fejlettebb szolgáltatásokat érhetünk el a készülékeinken.

ALKALMAZÁSOK

Ha tovább visszük a hasonlatot, elérkezünk a készülék használatáig, méghozzá az alkalmazásokig. A számítógéphez hasonlatosan a telefonunkon is mindenhez alkalmazásokat használunk. Maga a rendszer (Android, Windows) rendelkezik általánosan használt alkalmazásokkal (=app=application), azonban mindenki máshogy használja a telefont, ezért más igényei is vannak. Ezeket az appokat ingyen vagy pénzért tudjuk letölteni a telefonunkra a Google Play Áruházból. Ahhoz, hogy pénzért tudjunk vásárolni, rendelkezni kell egy interneten való fizetésre alkalmas bankkártyával, amely adatait meg kell adni a Playen. Aggódni senkinek sem kell emiatt, de aki az átlagnál is biztonságosabban szeretné intézni a vásárlásait, az csináltathat magának hitelkártyát, vagy egyéb alszámlát, ahova csak annyi pénzt rak fel, amennyi a vásárláshoz szükséges, így biztosan nem tudja senki megkárosítani.

A Play Áruházat a saját Google felhasználói fiókunkkal használjuk, azaz kell, hogy rendelkezzünk ilyennel. Amennyiben megvásárolunk egy alkalmazást, az a továbbiakban ehhez a fiókhoz fog kötődni, azaz ha bármely másik készüléken telepíteni szeretnénk, nem kell már újra kifizetni, csak ott is azt a fiókot használni. 

Több százezer alkalmazás tölthető le az áruházból, de a választás nem könnyű közöttük, hiszen minden feladatra több alternatíva létezik.

Honnan tudjuk, nekünk melyik válik be?

  1. Alapvetően a puding próbája az evés, azaz ki kell próbálni, használni, ha tetszik, örülünk, ha nem, van más
  2. A Play Áruházban ha figyelmesen nézzük egy alkalmazás leírását, lejjebb görgetve találunk egy olyan fejezetet, hogy azok a felhasználók, akik ezt telepítették, mely más alkalmazásokat telepítettek. Ez segít az alternatívák megtalálásában, illetve sokszor olyan appokat látunk itt, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az adott alkalmazáshoz, azaz vagy kiegészíti a funkcióit, vagy kényelmesebbé teszi a használatát

Melyiket telepítsem?

Ebben három támpontunk van.

  1. Hányan használják az adott alkalmazást: a letöltési számot látjuk az app leírásában a képek alatt bal oldalon
  2. Hogyan értékelték a felhasználók az appot: a letöltési szám felett csillaggal jelölve látható 10 egységben, mivel az öt csillag “fél csillagonként” jelenik meg
  3. Lejjebb görgetve meglátjuk a szöveges értékeléseket, ahol a felhasználók le is írják, hogy mit tapasztaltak. Itt látható a készülék típusa is, így a sajátunkat beazonosítva pontosabb információkhoz juthatunk

Természetesen a fentieken túl számos lehetőség létezik, ebben kicsi önreklámként utalnék a fórumunkra (természetesen más fórumokon is), ahol ha megkérdezzük, hogy mit javasolnak adott célra, biztosan kapunk választ.

Ingyenes vagy fizetős?

“Olcsó húsnak híg a leve”. <– Na ez az, amit az androidon nyugodtan el lehet felejteni. Az alkalmazások nagy része valójában 1-2 dollár körül mozog, azaz 200-500 forint között, amiért sokszor igen összetett, gyönyörű és okos alkalmazást kapunk. Nagyon kevés olyan fizetős app van, aminek nincs ingyenes változata, ezért érdemes mindig kipróbálni először ez utóbbit, és ha tetszik, vagy egyéb funkciókra is vágyunk, vegyük meg. 

Miért fizetek?

Három változat és azok kombinációjáért:

  1. reklámmentesség
  2. fejlettebb funkciók
  3. fejlesztő támogatása

Mi van, ha mégse tetszik?

A vásárlást követő 15 percen belül lehet visszatérítést kérni ugyanazzal a gombbal, amelyikkel telepítettük a Play Áruházban, ekkor visszakerül a pénz a számlánkra, az alkalmazás pedig törlődik a telefonról.

 

Ezzel zárom mai soraimat, remélem akad, akinek hasznos volt, folyt. köv.

 

P.s.: Ha bárki szeretné, hogy részletesen írjak az Androidon belül olyan témáról, ami alapnak tekinthető, nyugodtan kérdezzen a kommentekben, a későbbiekben kitérek majd rá.

További cikkek a témában:

Android kezdőknek – Fogalmak #2

1 hozzászólás a cikkhez

Vélemény, hozzászólás?