Acer Stream teszt – Erős a „folyam” sodrása?

Szerző:

kiskep

Nagy kíváncsisággal vetettem rá magam az Acer Androidos üdvöskéjére, mivel HDMI kimenetes, Dolby Mobil technológiával megáldott PDA-ról van szó. Alaposan körüljártam minden oldalról a számítástechnikában már ismert Acer készülékét.

 

cimkep

Nehéz ráérezni a készülék angol nevének értelmezésére, folyam, áramlat, folyik, esetleg ér, melyik illik rá leginkább, remélem a cikk végére sikerül az értelmezés.

teljes_kep

Egy kis múltidézéssel kezdeném a tesztet. Annak idején első PDA-m egy ETEN G500-as készülék volt, akkor a piacon még nem hemzsegtek a telefonos PDA-k, ezért esett a választásom erre a márkára. Semmit nem tudtam a cégről, de a termék paraméterei kecsegtetőek voltak, így bevállaltam egy próbára. Több minőségi problémája is volt, miket még jótállásban tudtam orvosoltatni. Végül kaptam egy jól összerakott G500-ast, jelenleg is ezt használom navigációs célokra, mert rendületlenül bírja a mindennapok strapáját. Ezután kiadtak még néhány jó terméket, de egyik sem hozta meg számukra az igazi sikert.
Az Acer ekkor lépett színre, ráérzett, hogy a piac a telefonos PDA vonalon erősödik.
Elhatározta, vásárol magának olcsón egy olyan céget, amely fejlett technológiával rendelkezik: Ez volt az ETEN. Akkor kissé elkeseredve vettem tudomásul ezt a fúziót, de ma már belátom nem volt rossz ötlet ez az üzleti házasság. Az Acer hozta a márkanevet, az ETEN pedig a szaktudást, ennek ellenére sokáig nem jutottak egyről a kettőre. Nem sikerült egy igazán ütős fejlesztéssel kijönniük, amire felfigyel a piac. Első igazán erőteljes készülékük az ACER S200-as Windows Mobil volt, 1 GHz-es procival, ami már elég erősre sikeredett. Mégsem sikerült magas eladási mutatókat produkálniuk, valami hiányzott belőle, ami miatt nem volt rá tömeges igény. Ilyen előzmények után vettem kezembe az ACER Streamet, és nagyon kíváncsi vagyok sikerült-e beletenni végre azt a különleges pluszt, ami eldönti a készülék további sorsát.

Csomagolás:

csomagolas

Közepes méretű, színes dobozban érkezett hozzám, kibontás után rögtön a készülékkel akadtunk össze, jó benyomást keltett első ránézésre. A PDA-t tartalmazó fiókot tengely körül lehet oldalra fordítatni, és alatta feltárul a tartozékos rekeszkészlet. Itt aztán van minden mi szem-szájnak ingere:

– Szinkronkábel
– Akkumulátor
– Képernyővédő fólia
– Dokumentáció
– Tok
– Hálózati töltő adapter
– 2GB microSD memóriakártya, és SD memóriakártya adapter
– Sztereó headset
– Micro HDMI – HDMI kábel

Külcsín:

A Streamet kézbe véve, meglepően tapasztaltam, hogy az eddigi termékeikhez képest jelentősen javítottak a felhasznált anyagok, és az összeszelés minőségén. Végig ellenőriztem mikroszkóppal az illesztéseket, s nem találtam olyan hézagokat, mint pl. a HD2-őn. Következzék néhány kép a mikroszkópos „berepülésről":

Recsegés-ropogás nem zavarta meg nyugalmam, igaz szerettem volna egy kis fémet is találni a burkolatban itt-ott, de az Acer mérnökei nem láthattak a fejembe készítésekor. Súlya (126 g) nem sok, kényelmesen kézben tartható hosszabb telefonálás esetén is. Méretét tekintve (119,5 X 63 X 11,2 mm) tökéletes az egykezes használathoz. Pontosan annyival kisebb a HD2-nél, amennyivel megkönnyíti rakoncátlan ujjaink vándorlását a PDA bármely részére. Nem csúszik ki a kezünkből, mivel jól gumírozott hátlapot kapott. Szerencsére kevertek valamiféle teflonos kemikáliát is ebbe az anyagba, mert viszonylag jól elfedi a zsírtól ragadó ujjak nyomát. Az Acer S200-as típus egyik utálatos jellemzője volt a zongoralakk hátlap, ami rettenetesen festett egy kis tapicskolás után. A kijelző méretével (3,7") elégedett vagyok, bár egy ekkora felületre nagyobb is fért volna, egyensúlyt teremtve ezzel az előlap megjelenésében. Ez a felülete jól gyűjti az ujjnyomatokat. A hardveres gombokat sem spórolták le, aminek különösen örültem: van fényképezésnek szentelt gomb is, amit lássuk be egyre több cég hanyagol.

Az előlap különlegesen mutat a nagy mennyiségű nyomógombbal, érdekes módon találunk itt hagyományos, és érintő gombos megoldást is. A Home gomb hardveres, fontos visszajelző funkciót is kapott. A készülék üzemállapotát, töltést, töltésbefejezést, üzenet érkezését stb. különböző színekkel jelzi. Nagyon jó ötletnek bizonyult ez a megoldás, hisz a legfeltűnőbb helyen láthatjuk az éppen kijelzett állapotot. A PDA alsó szélén még három szögletes gomb figyel, ezek multimédiás tartalmak vezérlésére szolgálnak. Jobbra-balra csévélést, és a lejátszás indítását, megállítását végzik. Tetszik, mert nem kell állandóan a képernyőt nyomogatni, pl. ha számot akarunk léptetni. Az előlap még nem fogyott ki a gombokból, van még három (menü, vissza, keresés) érintős változat is, amelyek kényelmesen elérhetőek, és megbízhatóan üzemeltek az egyhetes teszt során.

hardveres_gomb

Kijelzőjét AMOLED gyártótól vásárolták, de hogy melyiktől arra kíváncsi lennék. Valahogy nincs meg az a „hűűű de jó" érzése az embernek, amikor képeket nézeget rajta. A HTC Desire megjelenítője véleményem szerint jobbra sikerül. Viszont a hagyományos TFT-nél jelentősen szebb képet produkál.

Napfényben is megállja helyét, ezt a képet erős napsütésben készítettem:

kinti_kep

A kijelzőnél figyeltem meg, hogy a védőüveghez (vagy műanyag) képest jelentősen lejjebb tették a kijelző panelt, így egy kicsit akvárium hatása van a megjelenítésnek. Ez nem igazán hiba, csak furcsaságszámba megy a jelenlegi megoldásokkal szemben. A képernyő felületéről nem tudtam megállapítani, hogy karcálló vagy sem. Eddig több szakújságírónál járt a készülék, mégsem fedeztem fel rajta karcot. Nem mertem megkockáztatni egy ollós karcpróbát, elképzelhető a Speed Shop vezetői kevésbé díjazták volna e tevékenységemet.
Szerencsére kapacitív érintőképernyő mellett döntöttek a tervezők, sikerült eltalálniuk érzékenységét, még választani is lehet három érzékenységi szint közül.

Hátlapja fekete gumírozott felületű, az 5 megapixeles kamerán és a hangszóró rácsán kívül, csak néhány felirat díszeleg rajta. A cég logója, a HD 720p, és a Dolby Mobile felirat is utal a Stream belsejében muzsikáló hardveres kunsztokra. A feliratokról simán lemondtam volna, ha sikerül az Acer mérnökeinek besuvasztani, csak egyetlen kis apró villanót a fényképezőgép megsegítésére. Nem értem ezt a tendenciát (pl. Samsung Galaxy S), miért kell ilyen fontos hardverelemtől megszabadulni, amely sokat levon az 5 megapixeles, és 720p-s felvételi lehetőséggel ellátott elektronika értékéből.

hatlap

Az akkufedél levétele után újabb csalódás ér bennünket, micro SD kártyát csak az akkumulátor kiszedésével lehet eltávolítani, no comment…

leszedett_hatlap

Androidos berkekben szokatlan ajándék lapul a fedél alatt, egy RESET gomb. A fedélen lévő apró füllel kell elvégezni a Windows Mobilnál már jól megszokott műveletet. Nagy valószínűséggel nem ez a kis kapcsoló fog elsőként tönkre menni az állandó használatban.

reset

Baloldalon a Power, és a hangerő fel-le gombok helyezkednek el.

bal_oldal

Jobboldalon lent a fényképezőgép exponáló gombja található. Felső részére szabványos micro USB, és közvetlenül mellé HDMI aljzat került, közös gumifedővel takarva.

jobb_oldal

A készülékház alján egy apró mikrofonnyílás árválkodik, tetején pedig a jól megszokott 3.5-es fülhallgató aljzat boldogítja a vájt fülűek kicsiny csoportját.

teteje

Forgassuk meg a készülékházat az egér segítségével:

Ezzel le is zárnám az Acer Stream külső megjelenéséről szóló részt, ugorjunk a hardveres és szoftveres területre!

Nézzünk körül a hardver, és a szoftver háza táján:

Az Acer vezetősége is engedett a világpiac nyomásának, és lassanként piacra dobta saját Androidos készülékeit. Jó pont a cégnek, a 2.1-es Eclair használata, igaz jobb lett volna a Froyo, de ne legyünk elégedetlenek, nagy valószínűséggel lehet ezt még frissíteni a közeljövőben.

acer-robi

Kaphattunk volna egy korábbi verziót, mint ahogyan azt a Sony-Ericsson csapata tette, és jó sokáig várhattunk volna a frissítésre.
A processzor (1 GHz-es Qualcomm QSD 8250) jó választásnak bizonyult, akadás nélkül meghajtja a Streamet. Az Acer Liquidnél megismerték lelkivilágát, de ott még nem használták ki a benne rejlő képességeket (lebutították a proci órajelét). Itt már tettek a processzor mellé 3D-s grafikus gyorsítót is, ami remélhetőleg jól jön multimédiás alkalmazáshoz. Memóriában sem szűkölködik 512 MB RAM és ugyanennyi ROM került a készülékbe.

Lássuk milyen szoftverek, segítenek bennünket:

Jogos igény a vásárló részéről az egyedi szoftveres megjelenés, rugalmasan személyre szabható kezelői felület. Majdnem minden gyártó eleget is tesz ennek az elvárásnak, és saját képére formálja az Android operációs rendszert. Az Acer szoftveres mérnökei is így tettek, terveztek egy saját felületet a könnyebb használhatóság kedvéért. Először kicsit furcsán tekingettem felépítésére, de végül sikerült megszoknom. Kezdjük mindjárt a képernyőzárral, egyedi megoldás született, akkor nyithatjuk ki, ha felhajtjuk a képernyő bal alsó sarkán lévő szamárfület.

szamarful

A képernyőzár felett jobbra és balra helyezkednek el a widget kirakására alkalmas területek, számszerit 5 lapról van szó, amelyeket horizontálisan csúsztatgathatunk. Ide tehetjük az Acer által készített widgeteket (20 db), és programjainkat. A menü gomb hosszan nyomva tartásával juthatunk widget lerakó állapotba. A véletlen widget indítás ellen egy „képernyőzár a képernyőzár felett" megoldással védekeznek, ha azt feltoljuk, használhatjuk bármelyiket. Elég különös megoldásnak tartom.

kepzar-kepzar

Valódi menüképernyőből csak egy van, érdekessége, hogy oldalról is húzhatunk be különböző funkciókat. Balról az eddig megnyitott alkalmazások listája gördül be, rájuk kattintva akár indíthatjuk is őket.

elozmenyek

Jobbról egy multimédiás lejátszó lista csúszik be, itt választhatunk a képnézegető, filmlejátszó, vagy zenelejátszó közül.

jobb-media

A felső toolbar jól megszokott helyéről, fentről, a képernyő alsó harmadába került. Nem tetszik ez a megoldás, kicsit bizonytalan érzése van az embernek, mintha valami elromlott volna. Első alkalommal automatikusan megpróbáltam feltolni a helyére, de ez nem lehetséges. A toolbaron megjelenő piktorgrammokra rányomva, felugranak információs,- és vezérlő ablakok. Bekapcsolhatjuk a bluetootht, WiFi-t, vagy a beérkező üzeneteinkhez is eljuthatunk.

toolbar

A toolbar alatt nyolc gyorsindító ikon terpeszkedik, ezt a területet feltolva előbukkan a többi telepített program, és funkció. Különlegessége a dolognak, hogy ezt a részt oldalra is tolhatjuk, s akár hat ikontároló felülethez is hozzájuthatunk. A lenyomva tartott ikonokat rádobhatjuk a gyorsindító felület valamelyik ikonjára, így a két programindító helyet cserél egymással. A képernyő alján egytől ötig van számozás, ez a horizontális képernyőket jelképezi. Abban az esetben, ha másik képernyőre akarunk tenni egy ikont, ráhúzzuk valamelyik számra, és az annak megfelelő helyre kerül. A képen éppen a Documents to Go programot teszem a hármas képernyőre.

gorditett

Nyolcvan alkalmazást indíthatunk a horizontális panelekről, ez bőven elég a mindennapi használatra. Ennyi helyen az Android Market letöltő gurujai is röhögve el tudják helyezni a megszerzett kincseiket.
Abban az esetben, ha nem tudunk kellőképpen megbarátkozni az Acer kezelői felületével, s szeretnék visszaállítani a klasszikus Androidos változatot, könnyedén megtehetjük:

Settings/ Application/ User interface/ Android UI mellé zöld pötty, s már töltődik is be a megszokott felület.

old-android

Az előtelepített programok listája szerencsére hosszú. Található itt naptár, ébresztő, határidőnapló, nemoPlayer, YouTube player, 3D képnézegető, Documnet To Go dokumentumkezelő (sajnos nem teljes verzió),Road sync, Barcode Scanner. A közösségi oldalak is képviseltetik magukat Twitter, és Facebook kliens személyében. Média szerver is van, mellyel megoszthatjuk wifin multimédiás tartalmainkat. Amire szükség van az első induláshoz (kivéve fájlkezelő) az felkerült a gépre.
Készítettem egy rövid videót a Stream szoftveres felépítéséről:

A számítógéphez több módon is csatlakozhatunk, külső meghajtóként (pendrive) is működik, az Acer Sync segítségét is igánybe vehetjük a szinkronizálásban.

acersync

A GPS helyzet:

A GPS rész megállja helyét, nem ez a legjobb amit eddig láttam, de célra teljesen alkalmas. Gyorsan fogott jelet, és azt jól meg is tartotta. Navigációra gyárilag a Google Mapsot kapjuk, de a marketen kapható bármelyik navigációs program elfut a Streamen.

googlimap

Multimédiás áttekintés:

A fényképezőgép 5 megapixeles, autófókuszos. Nyolc felbontás áll rendelkezésnünkre, .jpeg formátumban menthetjük képeinket. Minden egyes képnél hat különböző tömörítési fokozat közül választhatunk, praktikus tulajdonság. Az alapbeállítási lehetőségek megvannak: fehéregyensúly, makró, elektronikus kézremegés stabilizátor, kontrasztállítás, képeffektusok, Iso értékek állítása, getotagging stb.

fotomasina

A baj inkább a fényképezőgép érzékelőjének minőségével van, félelmetesen torz színeket produkál, a képek felülete maszatosnak hat, és lilás rózsaszín ködbe burkolódzik.

lila-kod

Utánérzésem van, a HD2 is így kezdte, de azt a színorgiát messze felülmúlja a Stream. Elképzelhető, hogy a gyártó kiad egy javítást a probléma megoldására, de tökéletes már sosem lesz. Sajnos a javítás nem orvosolja a többi bajt, a harsány színeket, a kép felületét elborító kulimászt. Következzék még egy „csodálatos" kép az Acertől. A zöld színnek köze sincs ahhoz, amit a valóság mutatott.

kulimasz

Vaku hiányában éjszakai képeket nem is készítettem, el se merem képzelni milyenek lettek volna azok…

A kamerafelvétel minősége hasonló tulajdonságokkal bír, mint a fényképezőgépé, nincs mit tenni….így sikerült. A felbontást hat fokozatban állíthatjuk, legnagyobb a 720p-s. Felvenni a következő formátumokban tud: 3GP, MPEG-4, H.263.

video

Az elkészített felvételek minősége csapnivalóan rossz, túltömörítettség miatt kockás, szaggat, a színek teljesen torzak. Ennél jobban el se lehetett volna rontani a felvételi minőséget. Következzék egy példa erre a rémisztő minőségre, szaggatás, színhiba, túltömörítettség, mi kell még:

Képek visszanézésére használhatjuk a 3D Androidos képnézegetőt, vagy a nemoPlayert. A processzor gyorsan intézi a képek közötti váltást, és használhatjuk a kétujjas nagyítást is. Nagyobb méretű alkotásokkal is könnyedén megbirkózik.

kepnezegeto

Zenehallgatásra van gyári lejátszó, és nemoPlayer, mindkettő ismeri az elvárható fontosabb funkciókat (albumkép, ID3tag kezelése, stb.).

zenelejat

Hangszínszabályozásra is képes a Stream, itt lép be a Dolby Mobile technológia. Állíthatunk a magas hangokon, a mélyeken, huszonnégyféle hangzásképet (pl. jazz, rock, pop stb.) állíthatunk be.

dolby

A bluetoothos fülesemmel jól kommunikált a lejátszó, nem volt gond a párosítással sem.

A videó lejátszás a Stream legnagyobb erőssége, gond nélkül lekezeli a 720p-s filmeket 3GP, MPEG-4, H.263, H.264, és WMV kiterjesztéssel is. Ismeri az Xvid tömörítést, sajnos a DiviX ismeretlen számára, ezen a hiányosságon javíthatunk a market segítségével. Filmlejátszáskor a képminőséggel semmi gond, viszont a beépített hangszóró hangereje nagyon gyenge. Egy Dolby Mobile logóval ellátott PDA ne használjon ilyen halk hangsugárzó rendszert.
Rátérek a lényegre, mivel kaptam HDMI kimeneti kábelt azt ki is kellett próbálnom. Összecsatlakoztattam a monitorommal, elindítottam a videó lejátszást, másodpercek múlva már kezdődhetett a filmnézés.

final

A Streamhez mellékelt, memóriakártyán talált Dolby Mobile demót néztem meg először, mondhatom leesett az állam. Tökéletes minőségben, szaggatás nélkül jelenítette meg a filmecskét. Itt válnak igazán hasznunkra a PDA alsó részén elhelyezkedő multimédiás gombok. Ezekkel tudjuk vezérelni a filmet, csévélni előre-hátra, megállítani, elindítani. Vannak akik szerint esztétikailag sokat rontanak a Stream kinézetén, viszont nagyot dobnak használhatóságán. Első örömömben készítettem is gyorsan egy kis filmecskét a témában.

Európai ember szereti a rádiót, úgy látszik ezt Ázsiában is tudják, mivel beépítették a PDA burkolata alá. Találunk benne RDS-t, automatikus keresést, manuális keresést, és még stílusos bőröket is feszíthetünk rá. Természetesen a hozzáadott headset segítségével (antennakén üzemel) indul el. Érzékenységével, hangminőségével elégedett vagyok.

radio

Irány az internet:

Néhány Androidos készüléknél előfordul, hogy nem állítja be automatikusan az APN értékeket, így magunk pötyöghetjük be. Szerencsére a Stream gond nélkül megtalálta helyét a szolgáltatói palettán.

Adatkommunikációból megvan minden GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, HSUPA, WiFi-ből ismeri a b / g/ n szabványt, bluetoothból pedig a 2.1-es került bele.
Az Androidos böngészőt használhatjuk a netes szörfözésre, annak minden előnyével, és minimális hátrányával együtt. Gyorsan gördülékenyen működik, egyszerű a kezelése, így minden megvan, ami a sikeres böngésző ismérve.

internet

Használhatjuk a kétujjas nagyítást, ilyenkor nem tördeli teljes képernyőre a szöveget, viszont kettős koppintás után elvégzi a dolgot. Igaz a flash még akadályt jelent számára, viszont YouTube videók megjelenítésére képes egy külső program segítségével.

youtube

Telefonáljunk egyet:

A telefonálás funkcióit nem érheti szó, minden benne van amire csak szükségünk lehet. Gmail-ről pillanatok alatt lehúzza telefonszámainkat, és már cseveghetünk is. A telefonálás hangminőségével elégedett voltam, partnereim sem panaszkodtak. A PDA-t fülünkhöz emelve képernyője elsötétül, így a véletlen programindítások elillannak.
Híváslista, kontaktok, kedvencek, mindenféle keresési funkciók, gyorstárcsázás megvan. Végtelen számú ember végtelen adatát tárolhatjuk telefonkönyvünkben, és könnyen vissza is kereshetjük őket adatbázisunkból.

telefon

Üzemidő:

Akkumulátora 1400 mAh-ás, nem sok, de a Streamnek még éppen megfelel.
Üzemideje átlagosnak mondható, a többi ilyen kategóriás készüléknél semmivel sem rosszabb. Egy napot kihúz átlagos használat mellett, kevesebb macerálással a két nap is elképzelhető. Adatkábelével tölthetjük PC-ről is, ez sokat segíthet a napi túlzott akkufogyás esetén.

Zárszó:

Ambivalens érzéseim vannak az ACER Stream felé, nagyon sok jó tulajdonságot tudok felsorakoztatni mellette. Jó összeszerelési minőség, AMOLED kijelző, kapacitív érintőképernyő, HDMI kimenet, Dolby Mobile technológia, rengeteg hardveres gomb. Itt van viszont a feketeleves, ilyen vacak fényképezőgéppel kár volt elrontani ezt a jó kis konstrukciót. Úgy érzem az Acernek még mindig nem sikerült beletennie azt a pluszt, amire az emberek vágynak.

A cikk elején próbáltam játszani a PDA nevével, „folyam" vagy „patak"-e valódi értelmezés? Megszületett a válaszom, olyan mint a folyamok általában, vannak részei amelyek nagy sebességgel hömpölyögnek, és olyan területei is akadnak ahol erősen lelassul.
Reményeim szerint az Acer következő masinája már minden tekintetben helytáll versenytársaival szemben.

A tesztkészüléket a SpeedShop biztosította számunkra. Köszönjük.

1-ar-ertek3

2-multimedia4

3-kezdofelh4

4-uzletifelh4

5-techorult4

Vélemény, hozzászólás?