A Transformer ki tudja váltani a laptopom?

Szerző:

altA címben lévő kérdés vetődött fel bennem, miközben egy igencsak hasonló cikket olvastam, csak ott az iPad-et vették alapul.
Az Android operációs rendszer két eszközön fut nálam. Egy HTC Desire Z-n és egy Asus Transformeren. A Transformert és a HTC-t többet tapizom, mint a nem létező barátnőmet. Ha vízállóak lennének, szerintem még ezzel mennék fürödni is. Egy részről a munkám miatt, más részről mert imádom ezeket a kütyüket. Szóval logikus a kérdés, hogy minek hurcoljak annyi eszközt magammal feleslegesen.

 
Nézzük meg mire is kellene nekem a Droidos gép! Egy gépről beszélek, mert a HTC az mindig nálam van a Transformert meg csak felkapom és viszem is.
Két fő részre választanám. Munka és szórakozás. Természetesen a munka a legfontosabb, de ha tud minőségben szórakoztatni, akkor miért ne?!
Legfontosabb dolog, amire szeretném használni az a jegyzetelés. Ezzel egyen rangú a mobilitás. Mégsem mindegy, hogy az amúgy is a – kollégám által – csak “deszantos” táskának csúfolt hátizsákomban 3kg helyett mindösszesen egy 1,5kg-os gép van.  
 
Hardver szempontjából a QWERTY-nél lehetnek gondjaim. Szerencsére a Anysoft keyboard könnyen áthidalja ezt a problémát. Mióta megvan a HTC-m azóta ezt használom. Itt a negatívum a tökéletesség. A Transformer billentyűzete számomra annyira jól lett kialakítva, hogy vakon menne az írás. De hiányoznak a dedikált ékezetes gombok. Azért kell néha a billentyűzetre és a monitorra néznem, mert nem automatizált az, hogy kétszer kell az “a” betűt megnyomnom ahhoz, hogy “á”-t írjak ezért nem tudom hol tartok.
 

alt

Ha szeretnék prezentálni a géppel, akkor elég egy HDMI kábel. Na persze nem árt ha a projektorban van ilyen input is. De a maiakba már szerencsére tesznek.
Illetve tudunk venni töredék áron direkt PDA/Tablethez kivetítőt. Persze minőségben más dimenzió. De arra jó, hogy kivetíteni tudjak.
Sajnos az egyedi csatlakozó miatt nem igazán tudjuk igénybe venni a PDA-hoz kialakított VGA és OTG kábeleket.
 

alt

Ha viszem magammal az alját, akkor semmi gond a pendrive-val és külső vinyóval. Mert ugye hiába másolom én rá a dolgokat van, hogy a helyszínen kapok egy pendrive-ot hogy most ez kell.
 De ha minden igaz, akkor már a futárszolgálatnál van az a KIT, ami az USB-t átalakítja a Transformer egyedi csatlakozó portjához. Így ha nem kell a dokkoló akkor nem cipelem magammal feleslegesen. A táskában ez az egy átalakító meg elfér, ha netalántán kellene.
 

alt

A külső egeret is simán érzékeli. Nekem az egér és érintőképernyő kombináció nagyon bejön. A touchpad sose volt az erősségem. Hiába állítottam maximumra az is lassú volt számomra. Viszont már megesett velem, hogy sokáig használtam a Tabletet utána nyomkodtam a laptop monitorját…
 

alt

Hangra élvezhető kategória bőven. Nyilván nem az E-MU 0202 hangkártyámmal kell összevetni. Arra tökéletes, hogy egy filmet élvezhetően megnézz vele. Illetve a vonat zakatolása helyett inkább a kedvenc muzsikádat hallgassd.

alt
 
Szóval hardveresen ugyan azt tudja, mint a laptopom ha a munkára vetítem rá az összehasonlítást. Sőt akkumulátor szempontjából le is körözi. Egy SIM foglalatot még elviselnék a Transformerben. Mivel nincs ezért a HTC-m kiegészíti a netmegosztással. De sajnos így meg a HTC-m idő előtt le fog merülni. Ezért egy akkuval és töltővel kell járnom.
 

alt

Szoftveres rész

 Ez a része már nem annyira sima a munkára annak ellenére, hogy rengeteg program van a Playben. Valahogy mindegyikben van egy kis hiba Windowshoz mérten. Az lehet, az én rugalmatlanságom miatt érzem annak vagy csak túlzottan utópisztikusnak szeretném látni az Androidot.
Van 2-3 program, ami a munkához kell cégen belül. Ez Windows alapú. Ezzel nem is tudok mit kezdeni. Az benne a rossz, hogy napi szinten kell ellenőriznem és emiatt mindig kell egy Win-es gép. Mást nem bekapcsolva hagyom a gépet és VPN-en keresztül hozzá férek.
 

alt

De ami a legjobban bosszant az nem más, mint az Office. Munkámnak 80%-át az irodai szoftverek használata teszi ki. Kb 4-5 Office programom van fent. Egyik a Word-öt tudja kezelni a másik az Excelt. Harmadik a PDF-et. Negyedik meg a PPT-t.  Kezelné hivatalosan.
Megcsináltam egy PowerPointot szépen animálva. Majd élesben jöttem rá, hogy az animálást nem tudja lekezelni. Még véletlenül sem jutott eszembe, hogy nem fog működni.
 

alt

 
Megfizettem az egy napos tanulóleckét. Örülnék neki, ha végre találnák egy olyan szoftvert a Playben, amit a Microsoft termékcsaládhoz igazítanak.

 

alt

 
A jegyzetelés az Evernote-tal egész jól megoldható. Erről már egyszer írtam, ezért nem fejteném ki bővebben.

 

alt

Szerencsére a céges jegyzetelésre használt OneNote-ban is van előrelépés. Nem mondanám az igazinak, de most már minden gépen látom a jegyzeteimet. Azért a  csoportmunkára használt szegmenssel még vannak súlyos problémák, mert vagy lokálisan szinkronizál vagy a Cloudba.
 

alt

A képszerkesztésre is van egy-két komolyabb program. Nem effektezésre  gondolok hanem kép vágásra, konvertálásra, kommentezésre. Az érintőképernyőben szerintem vannak még kiaknázatlan részek. Szerencsére a Tabletek miatt egyre jobb programok jönnek ki. Na meg képet szerkeszteni kell a legkevesebbet Tableten.
 

alt

 
A céges email rendszert is be lehet könnyedén állítani a K-9-ben. A naptár egyelőre a Google Calendar. Sajnos nem tudom szinkronizálni a céges naptárat és jegyzetet egyik klienssel sem. De aki ilyesmiben gondolkozik, az vegyen BB-t szerintem.
 

alt

Szóval vegyes a kép. De azt mondom, hogy 75-80%-ban ki tudom váltani Transformerrel a laptopot. De az az 5-10% miatt viszem magammal az Asus eee 7″ kis gépemet a pesti értekezletekre. Ha az meglenne, gond nélkül itthon merném hagyni a laptopot.
 

És akkor jöjjön a megérdemelt szórakoztatás a kemény munka után.

Zene az kell. Minőségben jó a gép, és vannak rá rendes programok, amik kezelik a mappákat, almappákat és a különböző ismert kiterjesztéseket. Természetesen album borítóval és EQ-val fűszerezve.
 

alt

Az RSS-eket nagyon jól kezeli az Android, ezért nem maradok le semmiről.
 

alt

A Google nemrég bejelentett új ötlete a Currents pedig ad egy feelinget a magazinoknak
 

alt

 
Néha, ha arra vetemedek, hogy könyvet olvassak, akkor tökéletes programok vannak rá. Nagy ritkán kell a konvertálással bohóckodni egy kicsit.
 

alt

 
A social networkban pedig erősebb, mint egy Windows gép. Az egyszerű megosztási lehetőségekkel és a push értesítésekkel nekem nagyon tetszik.
 

alt

 
A fényképeket is tökéletesen kezeli. Egy laptopnál ugye ez nem előírás, de mennyivel egyszerűbb egy fotót készíteni, mint körbeírni több oldalon keresztül, hogy miről is beszélünk.
 

alt

 
Játékokra nem igazán használom. Be kell vallanom, hogy már a laptopot se. Egyszer-kétszer összejövünk haverokkal lan partyra de az elég is. Valahogy a Tableten nem tudtam úgy játszani, mint a laptopon. Nem kötöttek le a játékok. Van fent egy-kettő persze, de az inkább azért, hogy a várakozással töltött időt elüssem valahogy.
 

alt

És a végére hagytam a filmezést. Nem véletlen.

Valahogy ez nekem nem akar összejönni. Az volna az ideális, ha fognám HDMI-n rákötném a tévére és úgy nézném. De sajnos egyik lejátszó sem olyan, mint én azt szeretném. A legtöbbje nem kezeli a mappákat, al-mappákat. Illetve azt, hogy betöltök vagy 10 filmet és sorban lejátssza nekem. Még erre az én Transformerem tesz egy lapáttal, hogy random mód megállítja a film lejátszást. Mikor már majdnem alszol a pihe-puha meleg ágyikóba akkor nem egy olyan jó érzés kivánszorogni, hogy rányomj a play gombra.
 

alt

Azt hiszem meg kell jegyezzem, hogy sajnos még normális programot nem találtam, amivel Androidot tudnék irányítani Androiddal. Azaz ha mégis valami hülyeséget csinálna a Tablet a szoba másik végén, akkor a PDA-val megoldanám anélkül, hogy kimásznék az ágyból. Mellékesen olyat sem találtam, hogy Windows-zal tudnék Androidot irányítani.
 

alt

File-ok szinkronizálására van jó pár program, de nem igazán lehet automatizálni. Ezért ha valami komolyabb változtatás van, akkor rá kell nyomni a syncre azonnal mert különben elmarad. Ritka az a program is, ami oda-vissza szinkronizál rendesen.
 

alt

 
Összességében egy napra alkalmas az Android, hogy magunkkal vigyük dolgozni illetve, hogy szórakoztasson minket. Persze nem árt, ha kreatívak vagyunk és igencsak jó sok programot ismerünk, amivel ki tudjuk váltani a hiányosságokat.
Valahogy meg kell próbálni elvonatkoztatni attól, hogy mire vagyunk képesek Windows alatt. Lehet, hogy amit Droid alatt csinálunk az is szép és hozza az elvártat. Azért mert aki nem ért hozzá annak csak az számít, hogy úgy nézzen ki. De ő pontosan nem tudja, hogy is néz ki amihez hasonlítja a dokumentumokat, mert nem ért hozzá. Aki meg ismeri az Androidot az elismerő lehet velünk szembe, hogy mire voltunk képesek.

A legnagyobb hiányosság (számomra) a file-ok automatikus natív szinkronizálása nem cloud elven. Illetve a jegyzetek lokális tárolása, amit, majd ha net közelbe jut, felszinkronizál.
Viszont amiért minden áron szeretném vinni magammal az az akkumulátor idő, fotók kezelése jegyzet közben és a megosztási készségei. Az pedig felbecsülhetetlen, hogy nálad van mindig az összes információd a PDA-n még ha a Transformeren is szerkesztetted azt.
 
 
PDA Fan Club

Vélemény, hozzászólás?