A Samsung Galaxy Note, könyv szerepben

Szerző:

kiskepMindig is kedveltem a PDA-n való olvasást, most éppen egy Note-ot kényszerítettem könyv szerepbe. A cikkben mikroszkóp alá kerül Guttenberg régi nyomdatechnikája és a mai kor „digitális nyomata". Az összehasonlításra Ken Folett egyik népszerű művét választottam, mivel ennek digitális változatát is birtoklom. Szeretném megvilágítani miért is praktikus a Note, mint e-köny olvasó.

 

cimkep1

Az amerikai piacon 2002-2008 között alig tudtak eladni e-könyvet, majd 2009-ben hirtelen 177%-ra ugrott forgalmuk. A digitális könyvolvasók vonzóvá tették e modern olvasási formát. A Kindle sorozat, kiemeleve közülük a tavalyi év végén megjelent legújabb Kindle Fire olvasót, hozzájárult nagymérvű elterjedéséhez. Az Amazon olyan erős szolgáltatás kínálatot nyújt, amelyet nem sokan tudnak lekörözni, a nagy durranás igazából a Kindle Fire alacsony ára volt. Úgy gondolják, megéri lent tartani az olvasó árát, mivel az eladott sajtótermékek, könyvek, és egyéb szolgáltatások visszatérítik az elvesztett profitot. Az Ipad is letette névjegyét az e-könyves szakmánban, teljesen populáris lett általa az újfajta olvasási forma. Trendi lett a gyerekeknek Mici Mackó vicces történeteit Apple termékkel tolmácsolni.

kindle

Mi, Magyarok még nem tartunk itt e-könyv olvasás terén, de érezhető egy kis mocorgás nálunk is, néhány weboldal már kínál könyvet digitális formában is, ami lassacskán megindíthatja a fejlődést.
Nem mindenki szeret PDA képernyőn olvasni, mondván, túl kicsik a megjelenített betűk, sokat kell lapozni, a túl erős háttérfény zavarja a szemet, kényelmetlen a kézben tartása stb. Véleményem szerint a Note sok problémát kiküszöböl a felsoroltakból.

kep_konyv

A Samsung óriásbébije olvasás közben akár egy kézben is tartható, ez viszonylag kis súlyának köszönhető . A megjelenített szavak soronkénti mennyisége pedig több, mint a hagyományos könyv esetében (könyvenként változhat). Ezen a flashen összehasonlítható a függőleges vonal balra mozgatásával, az egykézben tartott könyv és Note olvasásra kész állapota.

 
 
Az e-könyv betűméretét úgy állítottam be, hogy közel azonos mennyiségű szó jelenjen meg mindkét „megjelenítőn". Ebben az esetben jelentősen nagyobb a PDA betűmérete, mint nyomtatott társáé. Szerencsére az AMOLED kijelző nem jelenít meg nyomdai hibákat, ellentétben kiöregedett társával. A Note 1280X800 pixeles felbontása segít a karakterek kontúros, részletgazdag megjelenítésében is. A következő flash nagyítva mutat meg egy-egy karaktert (Note-Könyv), nyomjunk a
nagyítóra és elindul az animáció.
 
 
 

Az alábbi képen látható mindkét betű beméretezve, balról az első „L" a hagyományos betű (2,684mm), a sorban második pedig a digitális változat (3,599mm). A PDA-n megjelenített betű inkább a gyermekkönyvek óriási karaktereire emlékeztet, mintsem felnőtt olvasmányokéra.

betumeretek

Ezután kipróbáltam, hogy nagyítás nélkül milyen módon jelenítené meg az olvasó progi a szöveget, ebben az esetben számomra a betűk már elég aprónak tűntek (1,959 mm). Fiatalabb családtagjaim szerint ezek a betűk is szépen olvashatóak. A könyvben soronként megjelenített szavak mennyiségét is beállítottam a PDA képernyőjére, amelyeknek betűmérete így jelentősen nagyobb (3,569 mm) lett. A következő flash bemutatja a két betűméret közötti jelentős különbséget.

Az eddigiekből kiderül, hogy a megjelenített betűk mérete, minősége, tökéletesen megegyezik a hagyományos könyvével. Annál talán egy kicsivel többet is nyújt, mivel ízlésünknek és látásunk élességének megfelelő méretű karakterket varázsolhatunk a képernyőre.
A nagyobb tabok esetében felmerül hátrányként a túl nagy súly ami megnehezíti az olvasást hosszabb kézbentartás esetén. Mérlegre tettem a két versenyzőt, és a Note a maga 178 grammjával szépen alulmúlta a "nehézkes" 298 grammos könyvet. Hosszú ideig kézben tartva jelentősen könnyebb a digitális könyvvel való olvasás.

merlegeles_a1

A PDA fektetett módban kényelmes kézbentartást biztosít, ilyenkor a „se nem kicsi se nem nagy" méret ideálissá válik. Az alábbi képen látható, hogy a Samsung újonca nem törpül el versenytársa a könyv mellett.

konyv_konyvon

A Note háttérvilágításának manuális szabályozása nem tökéletes, sötét helyen a legkisebb beállításnál is túl erős fényt ad. Az esti órákban már erősen zavaró a túlzott háttérvilágítás, ezért ilyen esetekben ajánlott az olvasó programok inverz megjelenítési módját bekapcsolni. Ebben az üzemmódban fekete lesz a háttér és fehérek a betűk, vagy beállíthatunk ízlésünk szerint bármilyen színt. Ezzel jelentős akkumulátoridőt nyerhetünk, mivel a kijelző LED-jei a fekete területeken nem világítanak, így fogyasztást sem generálnak. Akit ez a megoldás zavar annak ajánlom a Marketről letöltehtő ingyenes Screen Filter alkalmazást, amellyel precízen be lehet állítani a fényerőt.

fekete_hatter

A PDA praktikus tulajdonságai közé tartozik a jegyzetelési lehetőség, ha megtetszik egy sor a könyvből és szeretnénk azt megjelölni, esetleg jegyzetet írni mellé, netalántán aláhúzni, segít az S-Pen.

jegyzetelt

Sokan hiányolják a lapozás élményét, néhány program már ezt is utánozza, még a suhanó lap hangját is hallhatjuk. Olyan is akad, aki egy új könyv kellemes illatát, vagy régi kedvencének bukéját hiányolja. Számukra is kínál megoldást a modern technika, egy „könyvspray" formájában. Olvasás előtt csak bepermetezzük környezetünket és már kész is a tökéletes élmény. A dohos könyvtár, a nagymama macskás háza, vagy a reggeli szalonnás rántotta elfogyasztása közben olvasott újság illatát is megidézhetjük segítségével.

konyv_szag

Készítettem egy rövidke összefoglaló videót is, a Note és a könyv összehasonlításáról.

Tudom, hogy az „igazi" olvasást semmi nem pótolhatja, a gyermekkorunkból hozott könyvek élményanyaga életünk végéig elkísér bennünket. Mégis úgy gondolom, a legújabb PDA-k képesek lesznek átalakítani olvasási szokásainkat, és egyre jobban megközelítik a hagyományos módszer hangulatát. Rugalmas szolgáltatásaival, kényelmes kezelésével itt-ott még túl is lépi a nyomdatechnika jó öreg vívmányát.

Vélemény, hozzászólás?