A profi – Samsung U32D970Q monitor teszt

Szerző:

samsung_ud970q2Eddigi tesztjeim során nem sűrűn fordult elő, hogy igazán profi monitort próbálhassak ki. Ez alatt azt értem, hogy leraknak az ember elé valamit és tátva marad a szája. A Samsung jóvoltából, ez most teljesülhetett. Az előzőnél rövidebb várakozás után az asztalomon landolt a Samsung 32 colos professzionális monitora.

A monitor

A két 27 colos monitor után már nem olyan nagy ugrás a 32 colos méret. Nemrégiben még kiröhögtem volna azt, aki 32 colos TV méretű kijelzőt használ. De hát az idők változnak, így a monitorok mérete is növekszik, mint a telefonoké.20150522_0153041 Az előző Samsung monitor már próbára tette a VGA kártyám képességeit (ATI 6870), a mostani pedig kifejezetten megfektette, ezért csak némi buherálás után tudtam rábírni, hogy kezelje a 4K UHD (3840*2160) felbontást, de sajnos ezt is csak 45 Hz-en volt hajlandó, némi kis hibával. Ez a hiba néha kis villódzást eredményezett. A lényeg, hogy sikerült. Ezután jött a húúú, b@zmeg érzés, mikor megláttam, hogy milyen minőségben képes a monitor visszaadni a színeket és arról nem is beszélve, hogy ezen a felbontáson már a legapróbb részletek is igen jól látszottak. Pár napba bele is telt, míg a szemem megszokta a Windows apró betűit. (Tudom, át lehet állítani, de direkt nem akartam)20150522_0207371

Említsünk pár szót magáról a panelről is. A kijelző IPS technológiára épül, mely gyárilag kalibrálva van, ezzel is kihozva belőle a maximumot. A reakció ideje 8 ms. Ezzel ugyan nem lesz a hard core játékosok álma, de egy átlagos felhasználónak még játékra is megfelelő lehet. Persze az átlagos felhasználó nem költ ennyit monitorra – nem beszélve a vasról, ami meg tudja hajtani ezt a felbontást. A betekintési szög 178 fok minden irányból, akár merre is forgatjuk.

20150522_0204591 20150522_0205101
20150522_0205281 20150522_0205401

Kicsit térjünk vissza a monitor külsejére is. Elég nehezen sikerült kifabrikálnom a dobozából, mert iszonyatosan nehéz. Masszívan össze is szerelték. A profi monitorokra jellemzően minimalista dizájnt kapott. A hatalmas kijelzőt egy szürke keret fogja közre, melynek alján csupán egy Samsung felirat bújik meg. A jobb sarokban találjuk a kezelő szerveket és a visszajelző LED-et is. A gombsor sajnos a hagyományos elrendezést kapta meg, ezért némi kis odafigyelést igényel a kezelése. A masszív talp lehetővé teszi, hogy a függőlegesen is állíthassuk a magasságát, de lehetőség van az állított módra is.

A monitor hátuljára pár csatlakozót rápakoltak a tervezők. Kapunk egy Dual Link DVI-t, két DisplayPort 1.2-t, egy HDMI 1.4-et, és egy audio csatlakozót is. Itt már nem meglepő a 4 portos USB 3.0 HUB se, ami gyors töltési funkciót is tud.samsung_ud970q2

Mire is lehet jó?

Miután ott hagyunk az üzletben egy rakat pénzt, felmerülhet a kérdés, hogy miért vesz az ember egy ilyen monitort. Játékra biztos nem, mert ahhoz kicsit lassú a panel, viszont CAD munkához, vagy képszerkesztéshez és videó szerkesztéshez kitűnő lehet. Emellé még hozzájárul az is, hogy egyidejűleg 4 különböző forrásból is tud képet megjeleníteni. Plusz dolog lehet az álló tájolás használata is, így akár egy teljes A4-es oldalt is szerkeszthetünk.20150522_0153441

Azért a kis ördög nem aludt bennem, így kipróbáltam a Far Cry 4-el a gépemet és a megjelenítőt. A kép gyönyörű volt, de csak diavetítés szinten. Sajnos egy ilyen jellegű játékhoz már kell egy komolyabb VGA kártya is, ami képes lekezelni ezt a felbontást is.samsung_ud970q_front-l

Programozás mellé is ideális jelölt lehet, mert a Full HD kijelző tartalmát 4szeresen képes megjeleníti, vagyis akár egy nagyobb felbontású programot is láthatunk teljes méretében szerkesztés közben is, nem beszélve az oldalsó kezelő gombokról.

Jelentem filmnézésre is alkalmas a szerkezet. A színek gyönyörűek, a fekete is szép. Sajnos 4K tartalommal annyira nem bővelkedik még az internet, hogy ezt igazán ki tudjuk használni. A YouTube-on található 4K természetfilmek gyönyörűen néztek ki. Élesek és káprázatosak.

Végszó

Végre egy monitor a Samsungtól, amire az ember azt mondja, hogy ez már igen. Kiemelkedő szín leképezés, hatalmas felbontás. Az árkategória (380-400 ezer) is azt mutatja, hogy nem kezdőknek való, hanem profi felhasználóknak. Viszont, aki nem sajnálja érte a pénz, az nem fog benne csalódni.

Értékelés:

1-ar-ertek4

1 hozzászólás a cikkhez

  1. Bala szerint:

    A profi – Samsung U32D970Q monitor teszt http://t.co/5asuEZfYLe

Vélemény, hozzászólás?