A Huawei Mate 20 Pro arcfelismerő rendszere 3D szkennerként is funkcionál

Szerző:

Felkeltette érdeklődésem a Huawei Mate 20 Pro arcfelismerő funkciója, arra gondoltam érdemes lenne felhasználni más célra is, mint amire kifejlesztették. Ezért segítségével 3D modellé alakítottam egy tárgyat, majd ki is nyomtattam 3D nyomtatóval. A cikkből kiderül, van-e bármilyen gyakorlati jelentősége ennek a technológiának.

 

 

 

 

A Huawei készített egy kis applikációt, amellyel meg tudjuk örvendeztetni gyermekeinket. A program segítségével beszkenneljük  a gyerkőc kedvenc plüssállatát, majd életre keltjük az AR térben. A figura táncol, szökell és balettozik, nagyon vicces eredmények születnek. Erről a folyamatról videót is készítettem.

Szöget ütött a fejembe, hogy mi lenne, ha megpróbálnék egy ilyen 3D objektumot kinyomtatni. Ezért fogtam egy porcelán kutyust, beolvastattam a szoftverrel, majd nyomtatóval el is készítettem a tárgyat.  A következő videó bemutatja az egész folyamatot.

Sajnos a szkennelés eredménye nem tökéletes,  azonnal kinyomtatható formátumhoz jutunk, viszont a felbontása nagyon gyenge. Az eredeti tárgyon bemélyedések találhatók a szemnél, a nyelve ki van nyújtva, ám a modellen ez nem jelenik meg.

Az elkészült térbeli rácshálót magunknak kell hosszú fáradtságos munkával 3D modellező programmal részletesen kidolgozni, és a végeredmény még így is kétséges. Sajnos az arcfelismerő infraprojektor beígért 300000 pontos felbontása helyett csak annak tizedét kaptuk meg. Ha lehetne szoftveresen növelni a programban ezt a felbontást, elkezdhetnének rettegni a 3D szkennert gyártó cégek, mivel könnyedén kiválthatná azokat. Ennek ellenére gyermekünk szórakoztatására jól használható az app, mivel mikrofonnal hangot is adhatunk a plüss állatkának és fel is vehetünk akár egy érdekes kis mesét segítségével az AR térben.

Vélemény, hozzászólás?