2014 – az okosórák éve

Szerző:
logoTúl vagyunk az idei év első nagy eseményén, a Consumer Electronic Show-n, amely általában utat mutat, bepillantást enged abba, hogy a szórakoztatóelektronikai ipar éppen hol tart, merre halad. A korábbi évek nagyobb trendjei a 3D tévék, a mini pc-k, otthoni média eszközök, a hajlított képernyők, vagy épp a szuper-hiper-mega felbontású tévék voltak. Idén más a sláger: okosóra, okosóra, okosóra.
 
 
Koncepciók
 
Az okosóra témakört a gyártók több oldalról közelítik meg. Van, amelyik egyszerű fitnessz-kiegészítőt lát benne, vannak, akik a telefonunk meghosszabbított kezének tekintik, és olyanok is vannak, akik szerint egy teljesen önálló, telefonként is funkcionáló eszköznek kell lennie. Hogy melyik lesz az igazi befutó, azt egyelőre nem tudjuk, a trendet a gyártók csak kijelölik, végül úgyis a nép dönti el, melyik irány a nyerő.
 
 
Fitness-band, avagy a sport kiegészítők
 
Ezek blútyúk kapcsolaton kommunikálnak a telefonnal, mérik a lépésszámot, szívritmust, távolságot. Van kijelzőjük, vagy épp nincs kijelzőjük, tölteni sem kell túl gyakran őket, áruk 50-150$ között mozog. Általában dedikált alkalmazással együtt jönnek, azaz a telefonunkon történik a sportesemények rögzítése. Számos neves gyártó termékét találjuk itt, az alábbi linkeken csemegézhettek a felhozatalból, a képekre kattintva a gyártók honlapjára juttok.
 
Basis B1 Polar Loop Garmin Vivofit Nike Fuelband
Basis B1 fuel
Jawbone Up Fitbit Force Fitbug Orb
up force fitbug
 
 
Okosórák értesítési funkciókkal
 
Alapvetően óráról van szó, és ez különösen igaz az idei trendre. Míg a fitnessz kiegészítő elsődlegesen az, ami, ezek a szerkezetek elsődlegesen órák, és csak másodlagosan jelenítenek meg értesítéseket, illetve vezérlik a telefont. Természetesen az arányok itt is különbözőek. A Pebble első okosórája sportos, modern és funkcionális külsővel, e-ink kijelzővel érkezett, míg például a Martian notifier egy óraszerkezetet okosít fel kis lcd kijelzővel. Itt már igen nagy a paletta atekintetben, hogy mit tudnak a készülékek, és azt hogyan valósítják meg. Az eltérések a különféle koncepciókból, a célcsoportokból adódnak, így ezen a területen talán a legnehezebb a választás, melyiket is vegyük meg, ha rászánjuk magunkat. Sokféle kijelző létezik, a sima lcd-től az e-inken keresztül az érintőképernyős amoledig. Természetesen a tudásnak itt is ára van, mégpedig az üzemidő és a kényelem. Ha egy felturbózott Samsung Galaxy Gear vagy egy Sony Smartwatch van a kezünkön, az bizony minden este le fog onnan kerülni a töltőre, míg egy Pebble-lel egy-két hétig, egy Cookoo-val akár egy évig is kihúzhatjuk töltés nélkül. A nagy átlag az érintőképernyősöknél 1-2 nap, az e-ink-nél 1-2 hét, míg a néhány – természetesen tudásában is korlátozott – cserélhető elemmel ellátott okosóránál pedig az éves időtartam a jellemző.
 
Mérlegelendő dolgok a választásnál (nem fontossági sorrendben)
 
1.  kényelem = kezelhetőség, üzemidő
2. funkciók = részletes értesítések szöveggel/csak ikon, érintőképernyő vagy sem, érzékelők, hardverelemek (kamera, szívritmus, stb.), távvezérlés, egyéb kiegészítőkkel kapcsolat (pl. szívritmus-mérők)
3. alkalmazás (-bolt) = lehet önálló bolt (Pebble/Samsung) több-kevesebb appal, vagy  egyedi alkalmazásokkal támogatott 
4. platform = Android/iOS/Blackberry/Windows Phone és ezek kombinációi, amikkel együtt tud működni az óra
5. külcsín = az óra egy ékszer, még ha nem is úgy tekintünk rá. Nagyon nem mindegy, hogyan néz ki, mekkora a mérete.
6. ár = 50$-a csillagos égig lehet, jelenleg a teteje 4-500$ között mozog
 
A teljesség igénye nélkül néhány példa
 
Pebble Pebble Steel Galaxy Gear Sony Smartwatch 2
Martian Passport Cookoo Sonostar I’m Watch
Qualcomm Toq Metawatch Strata Archos 
 archos
 
 
Okosórák, amelyek inkább csuklótelefonok
 
 Önálló eszköz, nem szükséges okostelefon kiegészítés, “mindent tud” – természetesen üzemidő, ár és egyéb kompromisszumokkal.
 
Omate Truesmart Neptune Pine Revolution Berowatch
revolution bero
 
Zárszó
 
Nincs könnyű dolga annak, aki okosórát szeretne vásárolni magának. Egyrészt úgy kell meghatározni az igényeinket, hogy többnyire nincs még tapasztalatunk az eszközökkel, hiszen annyira új termékek, és többnyire csak angol nyelvű fórumokat és véleményeket böngészhetünk az esetleges problémák és pozitívumok után kutatva. Másrészt azért sem egyszerű a kérdés, mert ezen eszközöket bárhonnan is szerezzük be, nem lesz különösebben olcsó, ráadásul többnyire hazai szervizhálózat sem foglalkozik velük, így garanciális problémáinkat is külföldön kell intézni, ha szükséges.
Az azonban biztos, hogy már most is akad nem kevés rajongója a témának és eszközöknek, többen be is szerezték a Gear-jüket a Samsung akcióin, szóval nap-mint-nap mindannyian többet fogunk találkozni velük. Idővel fejlődnek majd, olcsóbbak is lesznek, ahogyan ez az okostelefonokkal is történt az elmúlt években.
 
Személyes kedvencem ( több, mint 300.000 társammal) a Pebble, és annak is a Steel verziója. A mai napon nyílt Pebble Appstore már most több, mint 1000 alkalmazást és számlapot (watchface) tartalmaz, ami valószínűleg hamarosan exponenciálisan fog bővülni, így jelenleg ár-érték arányban ez a legjobb választás. Szerintem.
 
Ha érdekel a téma, szeretnél egyet, vagy van már neked, várlak a G+ közösségben!

Vélemény, hozzászólás?