Samsung Galaxy Note3 fél évesen (külcsín)- az idő vasfoga elvásik

Szerző:

kiskep

Lassan fél éve vagyok a gazdája egy Note 3-nak, amelynek készülékházát most alaposan átnéztem, rejtetett repedések, kopások, karcok vagy éppen törések után kutatva.  Ennek a vizsgálatnak az eredményét szeretném megosztani veletek.

 

 

 

 

 

Felsőkategóriás telefonoknál gyakran előtérbe kerül a készülékházuk minősége. Joggal várhatjuk el a gyártóktól, hogy termékük időtálló legyen, mivel azok ára egy komolyabb laptopéval vetekszik. Sok esetben silány minőségű műanyag felületeket, fém utánzatot, letörő csatlakozó fedelet vagy éppen karcolódó kijelzőt kapunk. Teszteléseim során általában új készülékek kerülnek hozzám, így nem derül ki, hogyan is teljesítenek tulajdonosaiknál napi használatban.  Vizsgálatom csak külső felületekre korlátozódik, mivel ez a legszembetűnőbb része egy okostelefonnak. 

 

Használat:

Oldaltáskában hordom magammal, és igyekszem vigyázni rá. Nem rakom le érdes felületre és óvatosan tisztítgatom, a sérülések elkerülése végett. Külsejét nem óvom kijelzővédő fóliával vagy műanyag védőburkolattal, szeretem a készülékházat érezni, látni a gyári formákat.

készülékház:

Egy rövidke videót készítettem, melyben átfogó képet kaphattok jelenlegi állapotáról.

Szabad szemmel nem igazán láthatók rajta jelentős külsérelmi nyomok, nem mutatta meg rejtett hiányosságait. Mikroszkóppal pásztázzuk át felületét, kezdve a hátlappal, amelyen hosszú böngészés után sikerül csak fellelnünk egy kisebb karcot. A szürke körre kattintva felnagyítva látható a hátlap sérülése.

A Samsungnál időtállóra gyártották a bőrimitáló műanyagot, viszonylag jól vészeli át a mindennapok erőpróbáit. Összpontosítsuk figyelmünket az optika elé helyezett karcálló üvegre, a következő képen.

optika

Egyetlen árválkodó karc sem látható az apró üveg felületen. Irány a mikroszkóppal a Samsung feliratra, ám azon sincs komolyabb sérülés, a csíkok amelyek a képen látszanak a tökéletlen tisztogatás eredményei.

sam

 

Kutakodjunk az előlapon tovább, ahol a Home gomb kerül terítékre. Ezen végre találhatunk egy aprócska sérülést, ami oly kicsi, hogy még nagyítva is alig látszik, a képre kattintgatva megjelenik.

Ezután következik a Gorilla Glass 3, felületét milliméterről-milliméterre átpásztázzuk.  A Corning Glass megígérte, hogy a hármas gorilla felülete karcállóbb lesz, ám ha mégis karcolódna, az kevésbé látható elődeihez képest. Bizonyossággal állíthatom, hogy nálam ez beigazolódott, találtam karcokat az üvegen, de azok szinte láthatatlanok maradnak az átlag szem számára. Hosszas keresgélés után találhatunk néhány 2- 8 milliméter hosszúságú mini árkot is. Ezek szélessége szinte elhanyagolható, a következő képen lévő sérülés 2,13 milliméter hosszú és csak 0,033 milliméter széles. Hogy jobban érzékeltessem mennyire keskeny ez a karc, mellé tettem egy 0,5 milliméter átmérőjű ceruzahegyet, amely farönknek tűnik mellette.

cerka

Végignézve a készülékházat körülölelő műfém keretet is, kopásnak, karcnak nyoma sincs. Elégedetten konstatálhatjuk, hogy sokat fejlődtek a Samsung technológiai megoldásai. Annak idején a Samsung Galaxy S 3 hátlapja már tesztkészülék korában is tele volt jól látható hajszálkarcok tömegével, hiába volt rajta a hiper-szuper bevonat.  A pedáns tulajdonost a Samsung Galaxy Note 3, makulátlan felülettel jutalmazza, érdemes rá vigyázni.

 

Végezetül egy kis ajándék videóval szeretnélek meglepni benneteket, ami nem kapcsolódik ugyan a témához, ennek ellenére úgy gondolom érdemes megosztanom.  Egymás mellé tettem a Note 1-en és a Note 3-on készített kézírásos videót, amely tanulságul szolgálhat azon vásárlóknak, akik éppen most akarnak Note 3-ra váltani, vagy éppen kíváncsiak a két készülék e tulajdonságára.

 

 

 

3 hozzászólás a cikkhez

  1. […] Note 3 féléves állapotáról már írtam egy cikket amit itt […]

  2. Szep a kezirasod. 😛 amugy igen ezek az “idoallo” tesztek hasznosak. Jo lett

Vélemény, hozzászólás?